6 хобита, които ще ви направят по-умни

6 хобита, които ще ви направят по-умни | Диана image 3

Професията никога не е достатъчна. Всички имаме нужда от хоби, различно от работата ни, за да добавим стойност към живота.

Важно е да намерим време за дейности, които помагат за възстановяването ни, защото само чрез тях можем да поддържаме равновесие между работата и личния си живот.

За да не изпадаме в състояние на умствено и емоционално “прегряване”, трябва да излезем от всекидневните коловози с нещо ново.

Вместо да се вглъбите в маратон с любимите си сериали, би било по-полезно да си намерите хоби, което може да ви направи по-умни, да повиши менталното и физическото ви благосъстояние и да увеличи продуктивността ви.

Винаги можете да се отпуснете в комфорта на домашната обстановка, да си поръчате храна за вкъщи и да заседнете пред телевизора или смартфона си. Но това не допринася с нищо за личностното ви развитие. По-добре – намерете хоби, което ви вдъхновява към промяна.

Ето ви пет идеи за свободното време, които не само ще ви разтоварят от стреса, но и ще ви направят по-умни:

1) Спорт

Движението на тялото помага както физическото, така и умственото ви здраве. Редовните тренировки ви правят по-жизнени, като в същото време подобряват съня ви и увеличават нивото на енергичност с всеки изминал ден.

Изследванията показват, че спортът намалява симптомите на загуба на концентрация и води до по-добри когнитивни постижения. Най-хубавото е, че имате огромен избор.

Ако си търсите нещо по-релаксиращо, можете да опитате йога. Ако имате влечение към интензивните натоварвания – запишете се във фитнес и пробвайте с вдигане на тежести. Плуването щади ставите, планинските преходи връщат връзката с природата, а бягането е златен стандарт за подобряване на кардио-тонуса.

При всички тези предимства – няма причина, която да ви пречи да спортувате.

2) Медитация

Безброй изследвания показват, че редовната медитация носи ползи за здравето – по-добра концентрация и внимание, подобрено настроение и по-малко болка.

С времето медитацията променя мозъка и помага на човек да си възвърне емоционалния контрол. Възможно е да се почувствате неловко при първите няколко опита да стоите неподвижно в тишина, но постепенно ще се научите да оценявате възможността да се откъснете от хаоса на модерния свят.

Усвояването на умението да наблюдаваш събитията, вместо да реагираш прибързано, помага да осъзнаем, че мозъкът може да се използва като инструмент, а не да се превръща неконтролируем двигател на негативни емоции.

От всички хобита, медитацията е най-евтината и ефективна дейност, а ако сте постоянни – ще постигнете чудесни резултати.

3) Четене

Връзката с книгите е прекрасен начин за научаване на нова информация. Независимо дали четете художествена литература за удоволствие или попивате приложимо знание през книгите за самопомощ, всяка следваща страница помага за разширяването на кръгозора ви.

Четенето обогатява речника ви, уменията за публична реч и способността за критично мислене.

Редовното четене действа като стимулант за мозъка и действа като превенция на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Оставете телефона и дистанционното за един час и се отдайте на четене.

4) Музика

Свиренето на музикален инструмент е упражнение за целия мозък. Оказва се, че когато децата се учат да свирят на пиано, китара и др., те се справят по-добре с математиката и с функционалната грамотност.

Слушането и правенето на музика подобрява капацитета на паметта, научава ни как да работим в екип и помага за разбиране на различията между културите.

Усвояването на конкретен музикален инструмент е доста трудно занимание, но за сметка на това е изключително забавно и може да се превърне в истинско удоволствие, наред с подобряване на цялостната продуктивност.

5) Писане

Научете се да отделяте време за писане всеки ден и ще бъдете наистина щастливи. Причината да седна и да напиша тази статия не е свързана само с ползите за читателите ми. Този процес ми помага да изразя мислите и чувствата, които иначе биха заемали ценно пространство в ума ми. Писането ми помага да освободя съзнанието си, за да се концентрирам върху други важни задачи.

Освен всички ползи на емоционално ниво – писането помага и за повишаване на продуктивността. Редовното писане води до “избистряне” на мисловните и аналитичните умения, то подобрява способността ви да комуникирате с хората.

Ако наистина искате да усъвършенствате мислите си, започнете да ги споделяте с околния свят.