Ползата от здравословния начин на живот

Ползата от здравословния начин на живот | Диана image 2

Повечето от нас знаят и признават, че здравословния стил на живот съществено намалява риска от болести.

В едно голямо проучване проведено в Китай тази теза се потвърждава за пореден път, но с нови интересни факти.

Изследването е известно като Шанхайското проучване за здравето на жената. В него са проследени 71 300 жени на възраст от 40 до 70 години.

Основните фактори за здравословен живот, които са били наблюдавани са не приемането на почти никакъв алкохол, не пушене и не излагане на пасивно пушене, поддържане на нормално тегло и яденето на много плодове и зеленчуци.

Пушенето и прекомерното пиене на алкохол водят до редица заболявания, включително и рак. За наднорменото тегло се знае, че е пряко свързано с хипертонията, инфаркта на миокарда и развитието на диабет тип 2. Това обаче, което е било повече във вниманието на изследователите е да се провери дали съчетаването на няколко здравословни навика има кумулативен ефект за предпазване от болести.

За целта те са разработили и специлна скала за оценяване на общия ефект. Извода им е категоричен – съчетаването на няколко фактора рязко намалява заболеваемоста от редица болести и увеличава продължителноста на живота сред жените, повече отколкото ако се спазват само един или два от тези полезни навици. Това разбира се не е изненадващо, но е доказано в едно голямо и с много участници изследване, което прави фактите напълно достоверни.

Ако искаме да бъдем свободни и независими от болести и доктори е важно да се промени начина на живот в основните му елементи – хранене, движение и достатъчно сън.

Нарушения в един от тези елементи неминуемо води до разстройване и на другите и на разрушаване на общата хармония на организма. Резултата е появата на болести.