Кои подправки са за здраве, не само за готвене?

Кои подправки са за здраве, не само за готвене? | Диана

С тях е не само вкусно, но и полезно!

Голяма част от подправките, които използваме ежедневно в кухнята са най-често билки, доказани през десетилития на кулинарни експерименти. Някои от тях обаче, притежават толкова здравословни качества, че си заслужава да бъдат консумирани, не само като подправки. Много от тях имат лековити свойства, които ги правят препоръчителна част от нашия режим.

Куркумата е чудотворна.

Експеримент, проведен в лабораториите на Университета в Мериленд преди време установи, че по една лъжичка куркума на ден, приемана в продължение на една седмица понижава значително броя на увредените клетки в тялото. Именно клетки с леко увредени части на ДНК са една от водещите причини за различни видове тежки заболявания.

Куркумата често е нарична „храната на бъдещето“. И това съвсем не е случайно. Тя е един от най-мощние естествени антиоксиданти и имуностимулатори. Допълнително, куркумата има и превантивна функция срещу акумулирането на калции в жлъчката и има подчертаен благоприятен ефект върху метаболизма и храносмилането.

Пиперинът да е винаги на масата.

Около 5% от черния пипер, който сме свикнали да добавяме към повечето си солени ястия се състои от съставка, наречена пиперин. Едно от качествата на пиперина е, че подпомага способността на тялото да усвоява максимално хранителните качества на продуктите, които консумираме.

В този ред на мисли, пиперинът предотвратява отстраняването на куркумата, която представихме по-горе, от тялото, чрез функциите на черния дроб. Даже една щипка черен пипер помага значително за повишаване нивото на действие на куркумата, която сме консумирали, в кръвта.

Значително по-несъществено, но все пак любопитно е това, че пиперинът също помага за отстраняването на натрупани газове, като същевременно забързва и метаболизма.

И нещо по-екстравагантно.

Чудили ли сте се какво ще се случи, ако сложите малко лют червен пипер в ноздрите? Едва ли. Но, все пак – първият, вторият и третият път ще усетите парене и силни пориви за кихане. Но в момента, в който тялото свикне с присъствието на лютия пипер, това би отпушило ноздрите и би улеснило дишането. Напрежението в носа изчезва, защото нервните фибри постепенно се изтощават от силното усещане, предизвикано от лютото. Като резултат от това, всякакви главоболия и мигрени, свързани със синусите и запушената носна кухина изчезват.

Лютият червен пипер също е благодатен за стомасите ни. Въпреки че, в началото бихме изпитали дразнещо чувство, докато киселината в стомаха ни се бори с лютото вещество, след около месец повече няма да страдаме от подуване на корема, стомашни болки или дискомфорт в стомашно-чревната зона.

Източник: “24 часа”