Как да се предпазим от грип и вируси? 10 добри съвета!

За щастие има много неща, които можем да направим, за да ги отблъснем.

Колкото и да ни е трудно да се разделим с есента, нейният край наближава и зимата чука на вратата ни все по-упорито. С нея обаче неизменно идват още неканени гости – грипът и вирусните заболявания. За щастие, има много неща, които можем да направим, за да се предпазим и да ги накараме да подминат нашата врата.

Ето 10 от най-елементарните начина, чрез които можем да се предпази и които не изискват много усилия:

1. Като ядем много плодове и зеленчуци.

Плодовете и зеленчуците трябва да са неизменна част от менюто ни, независимо дали се борим с болести, или просто искаме да се храним по-здравословно, за да укрепим имунната си система и да бъдем в добра физическа форма. И в този случай те са верен помощник, тъй като чрез тях по естествен начин ще си набавяме необходимите витамини.

2. Като пием много течности, особено топли.

Хидратацията на тялото е важна както през топлите, така и през студентите месеци. Понякога обаче през зимата я пренебрегваме, което е голяма грешка. Пиенето на достатъчно течности може да ни помогне да пречистим организма си, да се почувстваме по-енергични, да имаме хубава кожа и куп други ползи. Най-добрият вариант през зимата е чаят, но за хората, които не го харесват и го свързват с период, когато са болни, и фрешовете са отлична опция. Или просто добрата стара чаша вода.

3. Като се стараем да се храним по-здравословно.

Яденето на плодове и зеленчуци всеки ден е важна част от здравословното хранене, но не и единствената. За да поддържаме имунната си система силна и устойчива на вируси, през студените месеци трябва да сме по-внимателни с храната, която консумираме. Важно е да намалим полуфабрикатите, захарните изделия и газираните напитки.

4. Като приемаме профилактични лекарства.

Пиенето на антибиотик или друго силно лекарство при най-ранния стадий на грип е най-често срещаната грешка при всеки човек, който е решил да се лекува сам. В случая решението е просто – все повече лекари препоръчват приема на хомеопатични лекарства, дори когато просто искаме да се предпазим или чувстваме неразположение. Класическият витамин C също винаги би бил от полза, особено ако се приема от природни източници, като например лимони.

5. Като се наспиваме.

Сънят стимулира имунната система, която се превръща в бариера срещу вирусите. Ако спим по 7-8 часа всяка нощ, лягаме си в почти едно и също време в порядъка на 22-23:00 ч. и ставаме до 7-8:00 ч. можем да се похвалим с абсолютно здравословен сън, ползите от който са многобройни.

6. Като мием ръцете си редовно и поддържаме добра лична хигиена.

Ако често сме сред хора или пътуваме дълго време с градския транспорт, неизбежно сме изложени на голям риск от заразяване с вируси от околните. Няма как да се барикадираме вкъщи и да не ходим на работа, така че можем да намерим и по-простичко решение. Това, което можем и трябва да направим в случая, е да си мием ръцете често, а ако сме навън – да използваме дезинфекциращ гел. Поддържането на добра лична хигиена като цяло е задължителна, когато се опитваме да се предпазим от вируси.

7. Като се пазим от емоционални стресови ситуации и си даваме повече почивка.

Невинаги можем да избягаме от разочарование или от враждебна обстановка, която ни изнервя или ни причинява болка. Това са нормални неща, с които всеки човек се сблъсква. Важно е обаче в такива моменти да помислим за себе си и да потърсим начин бързо да се отърсим, като се разсеем по някакъв начин и насочим вниманието си към нещо по-смислено. Важно е и да си даваме почивка, когато се чувстваме изтощени.

8. Като спортуваме.

Спортните дейности, физическата активност и като цяло движението също ни помагат да засилим имунната си система. Когато спортуваме и се потим, не само отслабваме, но и изкарваме вредните бактерии през порите. Организмът ни става в пъти по-устойчив на заболявания и помагане за общия тонус на тялото ни.

9. Като проветряваме често жилището си и го дезинфекцираме.

Когато се събудим сутрин, станем от топлите завивки и усетим, че ни е студено, не трябва да бързаме да пускаме отоплението. Първо трябва да проветрим цялото си жилище, защото чистият въздух се затопля много по-бързо от застоялия. Свежият въздух ще ни събуди и ще ни помогне да дишаме по-добре – сякаш сме направили разходка в гората. Проветряването гони и вирусите, а редовното почистване на дома ни също играе важна роля. Не трябва да подценяваме тези две стъпки.

10. Като ядем много лук и чесън.

Лукът и чесънът са най-големите убийци на вирусите. И най-сигурните. Колкото и плодове и зеленчуци да изядем, за да си набавим витамини и да засилим имунната си система, нищо не може да се сравни с тези две чудеса, консумирани пресни. Много хора не ги намират за особено приятни, но в името на здравето – всичко си заслужава. Стига да не сме планирали романтична вечеря на свещи, или да не ни предстои излизане на шумно място, където ще говорим отблизо с приятелите си, този метод за убиване на вируси е най-ефективният.