Професор разкри как да се предпазим от страшните вируси, които ни връхлитат!

Професор разкри как да се предпазим от страшните вируси, които ни връхлитат! | Диана

Освен с ваксини, има и медикаментозна схема за противодействие на грипа, разкри началника на клиниката по инфекциозни болести към ВМА, професор д-р Камен Плочев.

Вирусът “Зика” протича като една настинка. Има обаче подозрения, че той предизвиква малформации в плода в утробата на майките. Това заяви пред bTV проф. д-р Камен Плочев на въпрос за страшните вируси, които са част от новата заплаха в Европа.

“Има два варианта да се противопоставим на този вирус. Първият е да се вземат мерки срещу инвазията на комарите, трябва да се пръска срещу тези насекоми навсякъде, където те може да се развъждат. Другият вариант е да използваме репеленти и да ходим дебело облечени на места, където има комари”, коментира той. По думите му вирусът “Зика” несъмнено мутира.

“Грипът не  е безопасен. Той обхваща цялото тяло. Най-лесно можем да се предпазим чрез ваксинациите. Двете деца са починали от т.нар “Б вирус”, който е нова формула на свинския грип, който е “А вирус”, информира професорът.

“Има и схема за предпазване от вируси, която се осъществява медикаментозно. Това са лекарствата Ремантадин и Тамифлу, които, ако се приемат не в лечебна доза, а по една таблетка дневно, могат да ни предпазят от грипа”, завърши проф. д-р Камен Плочев.