Експерт разясни кои опасни вируси атакуват хората през пролетта

Експерт разясни кои опасни вируси атакуват хората през пролетта | Диана

Господ ни спаси от грипа, но и съветите ни свършиха работа, казва проф. Тодор Кантарджиев.

Вируси с гърлобол, суха кашлица и понякога температура в момента атакуват българите. Те са свързани с периода на занижен имунитет на организма ни през пролетта, казва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Тези вируси ще си отидат, но по-нататък пак ще дойдат други – ентеровирусите,които също са с гърлобол. Но тази година можем да кажем,че Господ ни спаси от грипа. Имаме три пъти по-малко случаи на грип и два пъти по-малко усложнения от него. Май и съветите, дето ние ги давахме по телевизията помогнаха. Както и навременните ваканции, давани на децата. Също и почивките, които се паднаха около 3 март”, обясни проф. Кантарджиев в студиото на Нова телевизия.

Той допълни, че от началото на тази година случаите на варицела са 2000 повече в сравнение с миналата година, а тези на скарлатина са 300-400 пъти повече. Причината за последната болест е липсата на направени микробиологични изследвания и това, че докторите предписват скъпи антибиотици, които се дават рядко. А те в случая не действат.

Разковничето за скарлатината се оказват най-евтините пеницилинови илачи. Те обаче имат един недостатък- трябва да се дават често, което е кошмар за съвременните майки, допълни проф. Кантарджиев.