Усложненията при стомашно-чревните инфекции могат да бъдат животозастрашаващи

Усложненията при стомашно-чревните инфекции могат да бъдат животозастрашаващи | Диана

Интервю на Puls.bg с д-р Снежа Шаламанова.

Д-р Снежа Шаламанова е лектор по една от основните теми на предстоящия Форум за бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе в края на тази седмица – 25 и 26 април в Интер Експо Център. Д-р Шаламанова ще говори за стомашно-чревните инфекции, от които често се случва да страдат децата през лятната ваканция: какви са най-честите инфекциозни причинители, по какъв път става заразяването, с какво са характерни заболяванията и, най-важното, как биха могли да се предотвратят и какви грижи следва да се полагат при заболяване, за да се предотвратят усложненията. Вторият ден на форума, 26 април, е посветен изцяло на детското здраве.

Другата, водеща тема са типичните за лятото инциденти, които често съпътстват играта на децата навън и как можем да дадем адекватно Първа помощ на детето до получаването на спешна медицинска.

Д-р Снежа Шаламанова е педиатър с дългогодишен стаж. От ноември 2010 г. до момента работи в Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“.

Д-р Шаламанова, има ли “летен грип“?

„Летен грип“ е една от клиничните форми на инфекциите, които се предизвикват от ентеровируси, най-честите причинители на летни инфекции. Тези вируси са няколко вида, които се разделят съответно и на различни серотипове. „Летният грип“ може да бъде причинен от различни серотипове на тези вируси.

Протичането му е кратко, започва внезапно с повишена температура, която може да достигне и до 39 оС, проявява се с главоболие, мускулни болки, общо неразположение, силна отпадналост, болки в корема, т.е. налице са грипоподобни оплаквания. Може да има повръщане, леко изявена диария, да се появи обрив по тялото. Оздравяването е за 4 – 5 дни, понякога 7 дни, като лечението е симптоматично. Не се налага антибиотично лечение, тъй като е инфекция, която се причинява от вируси.

Защо толкова често децата заболяват като сменим дестинацията през лятото?

Децата боледуват често, не защото имат по-слаба имунна система. Просто възрастните вече са се срещали с повечето вируси, докато при децата имунната система все още не се е сблъсквала с една голяма част от тях. Тоест възрастните като деца също са боледували често, но те вече имат изграден имунитет към повечето вируси. Така че най-важната причина за това, че децата боледуват по-често е, че те се срещат за първи път с определен вирус и неговите подтипове, срещу които организмът им изгражда тепърва имунитет.

Това са инфекции, които се предават много лесно, обикновено са много контагиозни и се предават по фекално-орален механизъм, по-рядко по въздушно-капков, като пътищата са контактно-битов, т. е. чрез замърсени предмети, замърсени ръце, замърсени хранителни продуки, басейни, питейни източници, контаминирани с канални води.

Повече за стомашно-чревните инфекции може да прочетете на Puls.bg

Автор: Румяна Тасева