Как да контролираме кръвното налягане без лекарства?

Как да контролираме кръвното налягане без лекарства? | Диана

Да преборите хипертонията не е невъзможно.

Ако сте диагностицирани с високо кръвно налягане, което обикновено е поне 140 и нагоре и долна граница 90 и нагоре, със сигурност сте притеснени от наложителното медикаментозно лечение, което лекарите ви налагат. В такава ситуация специалистите като цяло казват, че е необходима промяна на начина на хранене, ограничение на алкохол, цигари, стрес и са прави. Но въпреки това ви задължават да пиете хапчета до края на живота си, безпомощно вдигайки рамене, все едно казвайки: „Това е положението, няма начин“.

Ако сте на достойна възраст 70 години примерно, не е чак такъв проблем да започнете да пиете шепа лекарства, но ако сте млад човек, в разцвета на силите си, е задължително да опитате алтернативни методи, за да контролирате кръвното си налягане и да не прибягвате до необходимостта от лекарства.

Възможностите са няколко:

1. Спазвайте диета
Да, точно така, трябва да свалите поне килограм-два. Най-често кръвното налягане се повишава, когато сме с наднормено тегло или пък рязко сме повишили телесната маса с няколко килограма. Има стотици подходящи диети, от вас зависи да изберете най-добрия режим на хранене. Със сигурност трябва да намалите сладките и тестени храни, както и да забравите за газирани напитки.

2. Намалете солта драстично
Според Световната здравна организация дневната консумация на сол не трябва да надвишава 2 грама, а според статистики средно българите си хапваме сол поне 5 грама, стигайки до 8-10 на ден. Това е много вредно и реално губите вкусовите усещания за храната, пресолвайки манджата.

Опитайте се да ядете безсолно и диетично и няма да отнеме много време, за да усетите сами ефекта. За жени на възраст 50 години или по-зрели, е добре да не приемат повече от 1 грам и половина сол на ден.

За да редуцирате количествата сол, можете да направите няколко неща: четете етикетите на храните, не добавяйте сол в храната, яжте по-малко преработени храни.

3. Ограничете алкохола
Задължителна мярка, може би една от най-важните по пътя към постигане на заветната цел. Избягвайте да пиете често концентриран алкохол и помнете, че от бирата се вдига кръвното веднага.

4. Откажете цигарите и намалете пасивното пушене
Ето че в България вече 8 месеца не се пуши на обществени места и в затворени помещения, така че моментът да откажете тютюна е повече от идеален. Трябва ви смелост, подкрепа от близките и мотивацията, че го правите за вашето лично здраве.

5. Ограничете кофеина
Все още е спорен въпросът дали кофеинът причинява високо кръвно или го понижава. Вярно е, че веднага след като изпиете едно кафе например, кръвното ви може да се повиши, но скоро след това се понижава рязко, тъй като кафето е силен диуретик и дехидратира организма. Във всеки случай не пийте кафе на гладно и го ограничете до 1 на ден.

6. Пробвайте хомеопатия и народна медицина
Някои хора се забавляват и се шегуват на гърба на предците ни и народната медицина. Но природата не лъже и всичко в нея е хармония. Затова няма да сгрешите, ако пробвате да контролирате кръвното си налягане с кисело мляко и канела, или честа консумация на чесън, или пък някоя рецепта на ваша баба или близка, която ви посъветва. Стига да не застрашава рецептата здравето ви и да е природосъобразна, няма да е лошо да пробвате.

Източник: www.az-jenata.bg