7 неочаквани причини за високо кръвно налягане – част II

Научете за 7-те неочаквани причини за високо кръвно налягане.

След като ви запознахме с първите пет причини за високо кръвно налягане, днес ще допълним картината с още две:

5. Сънна апнея

Друго едно от изненадващите неща, които причиняват високо кръвно налягане, е сънната апнея. Много хора, които страдат от това заболяване, страдат от неспокойни нощи, хъркане и в крайна сметка имат високо кръвн. Според проучванията, проведени от Националната фондация за сън в САЩ, когато дишането се прекъсва по време на сън, нивата на кислород в тялото падат.

Мозъкът изпраща сигнали през нервната система, за да започне увеличаване на кислородния поток към мозъка и сърцето, свивайки кръвоносните съдове. Тези чести спадове на нивата на кислород в кръвта могат да предизвикат освобождаването на стресови хормони, които от своя страна започват да повишават сърдечната честота и след това да увеличат общия риск от развитие на хипертония. Говорете с лекар относно многото различни лечения, които ви помагат да постигнете по-спокоен и здрав нощен сън.

6. Проблеми с щитовидната жлеза

Ето и нещо, за което не подозирате. Според проучване, публикувано от Journal Hypertension, има връзка между хипотиреоидизма и високото кръвно налягане.
Пациентите, които имат тироидна жлеза, която не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, са имали значително по-високи стойности на кръвното налягане, отколкото тези, които не са страдали от този проблем. Също така, когато човек има твърде много хормони от тази жлеза, става дума за хипертироидизъм, това може да доведе до по-високи показания на кръвното налягане. Хипертироидизъм е един вид проблем на щитовидната жлеза, който може да бъде отговорен и за по-високи стойности на кръвното налягане. Това състояние засяга регулирането на хормоните и може да доведе до твърде много калций в кръвта, което повишава нивата на кръвното налягане.

7. Самота

Да бъдеш самотен може всъщност да причини повече вреда на тялото, отколкото развитието на даменция. Според едно петгодишно проучване, проведено от Университета в Чикаго, усещането за самота не само намалява щастието и увереността на човека, но и може да повиши стреса и кръвното ни налягане.
Проучването продължава да показва пряка връзка между хипертонията и самотата при хора над 50-годишна възраст. Признаците за повишено кръвно налягане започнат да се появяват след втората година и бавно се увеличават през следващите три години. Когато имате близък кръг – семейство и приятели наоколо, когато сте на възраст, се чувствате по-спокойни, тогава стреса и напрежението се стабилизират.

Сега, когато сте наясно с тези седем неочаквани неща, които причиняват високо кръвно налягане, така може да започнете да анализирате тези причини е и да подобрявате цялостното си здраве.

Източник: http://www.zdrave.ws