Мащабно и продължително изследване дава отговорът на въпроса – до каква степен трябва да се понижава кръвното налягане?

Мащабно и продължително изследване дава отговорът на въпроса - до каква степен трябва да се понижава кръвното налягане? | Диана

Обявявайки, че разполагат с „потенциално животоспасяваща информация“, представители на здравните власти в САЩ заявиха, че са приключили мащабно проучване повече от една година по-рано, тъй като са намерили отговор на въпрос, пред който кардиолозите са изправени от десетилетия – до каква степен трябва да се понижава кръвното налягане?

Отговорът – значително по-ниско, отколкото според настоящите препоръки, пише в своя статия, The New York Times.

От години лекарите не са сигурни какви са оптималните стойности, които трябва да се постигнат при пациенти с високо кръвно налягане. Целта, разбира се, е понижаване, но до какво ниво и колко настойчиво не беше ясно. Лекарите отчитат вредните странични ефекти на медикаментите. Съществува и несигурното предположение, че възрастните пациенти се нуждаят от по-високо кръвно налягане, което да изтласква кръвта към мозъка.

Изследването е установило, че при пациенти, чието систолично кръвно налягане е понижавано до 120 – много под настоящите препоръки от 140 и 150 за хора над 60 години, рискът от сърдечна недостатъчност и удар намалява с една трета, а рискът от смърт – с приблизително една четвърт.

В рамките на проучването, наречено Sprint, са участвали 9300 мъже и жени на възраст над 50 години, при които съществува повишен риск от съдечно или бъбречно заболяване. На случаен принцип са били предписани две различни стойности на систоличното налягане – под 120 или под 140. Проектът е трябвало да приключи през 2017 година, но смятайки резултатите за изключително важни за общественото здраве, Националният институт за изследване на сърцето, белите дробове и кръвта е взел решение да ги оповести. Научната статия ще бъде публикувана до няколко месеца.

„Проучването предоставя потенциално животоспасяваща информация“, казва д-р Гари Гибънс, директор на института.

Приблизително 70 милиона души само в САЩ страдат от високо кръвно налягане – един от всеки трима, и половината от тях имат систолично налягане над 140 при прилагане на терапия.