6 признака за високо кръвно налягане

Има факти, които трудно се помнят. Например: рожденият ден на свекърва ви, има ли хляб вкъщи и показателите на кръвното ви налягане при последното измерване. Всеки трети в България страда от хипертония – „тихият убиец“.

 

Високото кръвно налягане означава, че кръвта ви притиска кръвоносните съдове повече, отколкото трябва. Звучи невинно, но с течение на времето това може да увреди стените на съдовете и да позволи образуването на плаки, да блокира артериите и да лиши тялото от кръвта и кислорода, от които се нуждае. Резултатът често е фатален.

Въпросът е как да разберем, дали страдаме от хипертония, ако не мерим редовно налягането. Ето няколко съвета от лекари как да разпознаем хипертонията.

Над 130/80

Само защото не проверявате кръвното си налягане, това не означава, че то не е високо. Премерването е рутинна процедура, апаратите са достъпни и всеки може да го прави редовно. Имайте предвид, че кръвното ви налягане се променя според физическата ви активност, хидратацията, съня, храната. Премерете кръвното си, когато сте спокойни и хидратирани и повтаряйте премерването по едно и също време всяка седмица (ако не са налични други признаци, които изискват по-често измерване). Ако апаратът показва 130/80 или повече, непременно се консултирайте с лекар.

Наследственост

Ако родителите ви са страдали от високо кръвно налягане, голяма е вероятността това да се повтори при вас. Разбира се, начинът ви на живот е особено важен за здравето, включително и за кръвното налягане, но ако майка ви или баща ви е бил с хипертония, вниманието ви трябва да е особено обострено.

Главоболие

Главоболието може да се дължи на различни фактори, но една от причините му е високо кръвно налягане. Упоритото остро главоболие, което не преминава с аналгетици, е един от симптомите.

Подуване

Хипертонията често се свързва с диабета и бъбречни заболявания. Затова ако се подувате без причина и уринирате повече, побързайте да отидете на лекар.

Влошено зрение

Напрежението в съдовете на очите води до размазано зрение. Имайте предвид, че това вече е доста късен симптом на хипертонията.

Нарушен баланс

Ако губите равновесие, пред очите ви стане замъглено и паднете и то без очевидна причина като рязко ставане от леглото, възможно е да получавате хипертоничен удар.

По материали от Women’s Health

Източник: