Добрите храни, които влияят лошо на зъбите

Добрите храни, които влияят лошо на зъбите | Диана image 1

Балансираната и богата на полезни вещества диета осигурява на тялото енергия, здраве и пълноценен живот. Тя не е моден каприз, нито враг, който цели да ви лиши от любимите сладки, мазни или тестени изкушения, а е необходимост.

Това, което е полезно за организма обаче, невинаги е приятелски настроено към зъбите. Изненадващо или не, някои елементи от здравословното меню за тях попадат в графата на недружелюбните.

Цитрусови плодове

Те са бързата помощ, когато става дума за набавяне на витамини (най вече витамин С) в организма и най-вероятно първият източник, за който бихте помислили. Но киселинността в грейпфрута, лимона и портокала може да отслаби зъбния емайл. А това може да компрометира не просто блестящата ви усмивка, а здравето на зъбите. Когато цитрусовата агресия е в контакт с тях по няколко пъти на ден, емайлът може да бъде увреден, а той не се възстановява от само себе си. Може да му помогнете, като изпиете чаша вода след консумацията на цитруси. Измийте зъбите си, съветват специалисти, но не по-рано от 20 минути след като сте привършили с портокала или грейпфрута и сте изплакнали устата.

Бадеми


Вкусни, засищащи и богати на витамин Е, ядките са любимо допълнение към здравословното меню на много дами. Но бадемите са твърди и дъвченето им е истинско предизвикателство за зъбите. Може да доведе до появата на пукнатини в тях или до счупване. Не е нужно да се отказвате от ядките обаче. Избягвайте целите бадеми, заменете ги с нарязани.

Кисели краставички

Консервираните зеленчуци също оказват неблагоприятно влияние върху зъбите заради високото съдържание на оцет и в повечето случаи и на захар. Киселите краставички са нискокалорични и толкова богати на вкус, че човек трудно може да им устои. Но е добре да сложите в устата си парче сирене след консумацията им. Сиренето неутрализира киселинността в устната кухина и е богато е на полезния за зъбите калций.

Сушени плодове


Какво е добрата зърнена закуска без шепа стафиди, сушени кайсии или боровинки в нея? Полезни са за здравето безспорно. Част от витаминозното им съдържание се губи в процеса на изсушаването, но пък запазват богатството си на калций, желязо, магнезий, фибри. Консумацията им е препоръчителна за поддържане на сърцето, стомаха, костите, косата и ноктите в добра форма.

Лошата новина за зъбите, обаче е, че сушените плодове са сладки и лесно залепват за повърхността им или между тях. А това създава добра среда за развитието на бактерии. Не бързайте обаче да изключвате сушените плодове от менюто си. Само не им давайте възможност да остават между зъбите за дълго. Изплаквайте устата си добре след хранене, но не бързайте веднага след това да се хващате за четката. Изчакайте около половин час.

Автор: Анна Евгениева / Мила.БГ