Целувките имат лечебна сила

Целувките са полезни за здравето. Това твърдят експерти.

Специалистите отбелязват, че целувките имат благоприятно действие най-вече върху сърдечно-съдовата система. Чрез тях кръвообращението се засилва, а това осигурява достъпа на кислорода до мозъчните клетки. Това от своя страна подобрява съсредоточеността и съобразителността.

Целувките са полезни и за дихателната система. Те учестяват дишането и спомагат прочистването на белите дробове, което ускорява изпълнението на функциите им.

Интересен факт е, че хората, които често се целуват, рядко посещават зъболекарите. Това е така, защото честите целувки поддържат оптималното равнище на киселинността в устната кухина, което предпазва зъбите от появата на кариеси.

В някои изследвания се твърди, че целувките укрепват човешкия организъм, тъй като оказват влияние върху производството на невропептиди в него. Тези съединения помагат на тялото да се бори с бактериите и вирусите. Слюнката пък съдържа вещества, които имат противовъзпалителни свойства и предпазват организма от различни болести.

Друг плюс на целувките е това, че чрез тях се изгарят около 30 калории на ден, без да е нужно да се полагат големи усилия за постигането на този ефект.