Опасност! Наши професори предупредиха за токсична плесен по сушените плодове

Опасност! Наши професори предупредиха за токсична плесен по сушените плодове | Диана

Родни специалисти алармират да бъдем внимателни с цвета на продуктите.

Необходимо е много внимателно да избираме сушените плодове, които ще поднесем на празничната трапеза, тъй като голяма част от тях минават през химическа преработка.

Търговската практика в сушените плодове да се слагат консерванти цели удължаване срока им на годност, разказа проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.

Тя заяви, че третирането им се осъществява и като превантивна мярка срещу образуването на плесени по повърхността на плода, които са токсични. Съответните Е-та обаче може да повлияят неблагоприятно на организма ни в случаите, когато похапваме повече от необходимото или когато при самото производство е надвишено разрешеното количество на прилаганите вещества.

Проблем при сушените плодове е и това, че продуктът се продава пакетиран. Това обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

“При процеса на пакетиране се образува влага, а на самите сушени плодове им е нужно тъмно, проветриво място с умерена температура, за да се превърнат в годен за консумация продукт”, каза той.

Специалистът препоръча, ако искаме да ги сложим на масата, да се уверим, че са закупени насипно, а най-добре – сушени в подходящи домашни условия.

При закупуване на сладкото лакомство препоръчително е да обръщаме внимание и на цвета. Ако той е прекалено ярък, то по-добре да се насочим към нещо не толкова лъскаво, тъй като има опасност плодовете да са боядисани.

„Най-сигурно е да ядете пресни, а не сушени плодове”, такова мнение изрази д-р Иванов, като допълни, че внимателно трябва да оглеждаме продукта за наличие на плесени.

Предлаганите на пазара сушени плодове крият рискове за здравето по ред причини. Няма как да бъдем уверени, че пакетираният продукт е третиран правилно и съхраняван на подходящо място.

“Консумирайки несигурен продукт, можем да си докараме алергии, кожни обриви, реакции на дихателната система, а при подрастващите деца се наблюдава възбудимост на централната нервна система”, заяви проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Според нея, ние често елиминираме мисълта за наличие на Е-та в продуктите и се доверяваме на мисълта, че по магазините ни предлагат подходящо подбрани сушени плодове, чиято консумация няма да ни навреди.

Консервантите и добавките, които се използват при продукцията на сушени плодове, са предварително оценени за безопасност при производството на храни и са разрешени, увери проф. Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.

Препоръката на експертите е много внимателно да измием сушения плод преди консумация, както и да ги консумираме в умерени количества.