Внимавайте! Обработват цитрусовите плодове с опасни отровни химикали

Внимавайте! Обработват цитрусовите плодове с опасни отровни химикали | Диана

Химикалите, с които се обработват корите на цитрусовите плодове, предизвикват сълзене на очите и дразнят кожата. Някои от веществата дори проникват в самия плод, съобщават експерти. След третирането с тези химикали има определен карантинен период, в който не бива да се консумират

„Например измазалил е веществото, което прониква в плода”, коментира Сергей Иванов, биолог от Центъра по биология на храните, цитиран от вестник „Телеграф”. Химикалът е токсичен за гъбите и плесените. Неговото действие върху плода е консервиращо, като запазва цитруса от разваляне. Химикалът е много отровен, дразни кожата и причинява сълзене на очите.

Цитрусите се третират с химикали, за да запазят свежестта и трайността си и да имат добър търговски вид. След третирането обаче, за тези плодове има определен карантинен период, в който не бива да се консумират. Той е различен в зависимост от химикала, с който са обработени. Отговорността за спазването му е на производителите, обясни Иванов.

От Българската агенция за безопасност на храните коментираха, че съставките, които се използват за запазване на свежестта на плодове и са описани на етикета, са безвредни и са разрешени за употреба в ЕС.

С цел предпазване от проникване на химикали в организма плодовете трябва да се мият и да се белят. Освен това корите на лимоните и портокалите не трябва да се използват за приготвяне на сладкиши и други ястия, защото те са третирани с химикали, коментира Иванов.