Отровни и боядисани мандарини на пазара!

Отровни и боядисани мандарини на пазара! | Диана

Предизвикват обриви и задух. Mийте всичко с четка, призовава професор Байкова.

Отровни мандарини водят в спешното, след като предизвикват обриви и задух. Това съобщава „Телеграф”, като се позовава на 26-годишната Дора Иванова. Младото момиче си купило плодове от голяма търговска верига. „Изядох една мандарина и малко по-късно усетих как кожата ми започва да гори. Това усещане обаче отмина. След това изядох още една мандарина и ми се поду лицето. Отидох веднага в аптеката и разказах какво ми се е случило, а фармацевтката ми даде алергозан, за да се намажа”, разказва Дора. През нощта тя почувствала облекчение, но на сутринта всичко се повторило.

Според експертът по хранене професор Донка Байкова случаят съвсем не е единствен. „Все повече хора търсят медицинско помощ, след като са консумирали плодове и зеленчуци. Причината е в консервиращите агенти, с които те са обработвани”, обясни професор Байкова.

Тя също така даде като пример фактът, че много търговци изкупуват цитруси, които са набрани зелени. Тяхната цена е по-ниска от тези на узрелите продукти. „Идеята е, че докато стигнат до търговските обекти, те ще узреят. Ако това не стане, те се обработват с различни изкуствени багрила”, обяснява експертът по хранене.