Руски сензор улавя рак в ранен стадий

Свръхкомпактен високочувствителен наномеханичен сензор анализира химичния състав на веществата и може да открива маркери на вирусни заболявания, както и да определя сигналите за възникване и увеличаване в организма на ракови образувания, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на образованието и науката.

Работата на учените в списанието Scientific Reports влезе в десетката на най-добрите статии в международния рейтинг Materialstoday за юни.

Разработеният чип не изисква особени условия за производство и може да бъде получен при стандартен технологичен процес. Датчикът се състои от две части: фотонен (или плазмен) контролер, получаващ оптичен сигнал, и конзола за управление, представляваща дълги ленти, свързани към чип, вибрациите в който позволяват да се определи химичният състав на средата.

Лесното производство и миниатюрните размери, според авторите, позволяват използването на датчика във всички портативни устройства, като например, в смартфоните. Върху един чип от няколко милиметра може да бъдат събрани до няколко хиляди сензора, всеки от който настроен за откриването на определени частици или молекули.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: