Цитрусовите плодове – екзотика или химия?

Цитрусовите плодове – екзотика или химия? | Диана

Търговците и вносителите на пресни цитрусови плодове масово ги обработват с восък, бои и различни химикали, които може да са опасни за здравето. За това предупредиха технолози и експерти в бранша. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уверяват, че веществата за повърхностна обработка на плодовете са одобрени в Европейския съюз и че при обилно измиване и обелване на цитрусите не би трябвало да има проблем.

„Когато ръцете ни се оцветяват при белене на мандарини или портокали например, обикновено това е указание, че са използвани хранителни оцветители или восъци. Не би трябвало това да е проблем, ако измиваме добре плодовете. Цитрусите се мажат с подобни химикали, за да се подобри външният им вид“, коментира доц. Кирил Михалев от катедра „Консервиране и хладилна технология” в Университета по хранителни технологии – Пловдив. Той обясни, че

при естествен процес на зреене цитрусите не могат да достигнат това равномерно, цялостно оцветяване,

което вдъхва доверие на потребителите и прави атрактивен плода. „Още повече че цитрусовите култури не са характерни за нашите ширини и обикновено са внос. Ето защо, за да бъдат транспортирани навреме, без да се развалят, те се берат в по-ранен стадий на зрелост. След като пристигнат у нас, често вносителите отново прибягват до химия, за да стимулират тяхното дозряване“, обобщи специалистът.

„Хората не трябва да се притесняват, защото веществата, които се използват за обработка на цитрусите, са строго фиксирани в единен европейски регламент. Тези, които оставят следи, не са оцветители, а са вещества на восъчна основа (пчелен восък, няколко вида дървесни восъци), повечето от тях са оранжево-жълти и придават по-добър външен вид на плодовете. Въпросните вещества гланцират плода и могат да останат по ръцете ни. Но след това лесно се отмиват и са безопасни“, подчерта инж. Атанас Дробенов, гл. експерт в Дирекция „Контрол на храните и граничен контрол” в  БАБХ.

В разгара на зимния сезон, когато е пикът на продажбата на цитрусови плодове у нас,

проверките по кооперативните пазари и в магазините са засилени.

От БАБХ обясниха, че задължително се следи документацията, която трябва да придружава цитрусовите плодове – освен документ за произход се изисква информация за фирмата доставчик, за вносителя и информация за извършена обработка.  Инспекторите на агенцията следят дали, ако е извършена, обработката на плодовете е осъществена с разрешени вещества. Открити са две пратки от Турция, които са третирани със завишено количество консерванти. „След изследванията се оказа, че действително има нива, които са над нормата, и пратките бяха върнати обратно в Турция”, каза инж. Атанас Дробенов. Той предупреди потребителите, че е важно да знаят едно.

„Не е разрешено да се влагат консерванти, добавки,  оцветители и други вещества вътре в самите плодове.

Причината е, че така могат да се променят техните хранителни качества. Разрешена е т.нар. повърхностна обработка, на кората – с цел да се удължи трайността им и да се подобри търговският им вид. Порестата им кора е предпоставка за попадане на гнилостни обекти, зарази и с цел предпазване също се обработват”, каза още събеседникът ни.

Дори и да не оставят жълти следи по ръцете ни, портокалите, мандарините, лимоните, помелото и останалите цитрусови плодове може да са били третирани, но с безцветни химикали. Използването на големи количества фунгициди (препарат за растителна защита, най-често срещу гъбични заболявания) придава неестествено гланциране на кората на плодовете. Те са лепкави на пипане.

При белене на плода всички вредни вещества попадат върху ръцете,

а след това и в тялото, което може да доведе до хранително натравяне, алергия, сълзене на очите, парене по кожата и др. Специалистите съветват в никакъв случай  неизмитите мандарини или някакъв друг вид цитруси да не се белят със зъби. Повърхността им трябва да бъде груба и естествена на допир.

Цитрусите, които са покрити с малки зелени петънца, издават заболяване на плодовете. Следи от ларви на плодова мушица могат да се видят по кората на плода, на места, където има започнали гнилостни процеси.

Изразеният цитрусов аромат е един от основните признаци за качеството на плода,

така лесно може да се разпознае например хубавият портокал или грейпфрут. При мандарините по лесен начин може да се разбере дали са пресни, или са замразявани. Когато натиснем леко кората на плода и тя хлътне, то най-вероятно плодът е бил замразяван. Освен това тези мандарини изглеждат мокри.

Специалистите в бранша съветват, ако използваме свежи цитруси за приготвянето на прясно изстискан сок, обилно да ги измиваме и да отстраняваме кората им. „Ако за фреша използваме плодове, които са третирани с химикали, включително оцветители, то при директно изстискване е възможно тези химикали да преминат и в сока. Ето защо

би трябвало да търсим информация за това дали цитрусите  са третирани, още при закупуването им”,

обясни доц. Кирил Михалев, който е преподавател и по дисциплината „Технология на соковете”. При купуването на фреш от специализираните фреш барове и магазини също можем да изискаме такава информация. Търговците обикновено слагат в големите машини целите плодове заедно с кората. „Обливаме портокалите, лимоните, ябълките, мандарините и въобще сезонните плодове с вода в големи вани, след което се нареждат плътно в професионалната машина, която ги изцежда максимално. След затварянето на сока в пластмасова бутилка задължително я слагаме в лед”, обясни Ивайло Тодоров, служител в магазин за плодове и зеленчуци, който работи на щанда за фрешове. Доц. Кирил Михалев подчерта, че е добре фрешът да бъде изпит максимално бързо след приготвянето му. „Причината е, че започват да текат оксидационни процеси и при контакта с кислорода сокът може да загуби част от ценните си съставки, например витамин С”, допълни доц. Михалев.

Когато корите на цитрусите се използват за хранителни цели, е важно да се знае с какво е обработван плодът.

Така ако домакините обичат да слагат лимонова или портокалова кора в салати и сладкиши например, трябва да се поинтересуват с какво е третиран цитрусът. „Ако се видят добавки като Е906, Е914, да не се стряскаме, това са разрешени и напълно безопасни вещества в регламента на Европейския съюз”, обясни инж. Дробенов от БАБХ. „От превантивна гледна точка е добре да не се ядат корите на цитрусовите плодове, въпреки че ако се измият добре, не би трябвало да има проблем.

Разбира се, потребителите може да изискат всякаква информация от търговеца при купуване на дадена стока – освен страна на произход може да се изиска и сертификат за качество, пазарен клас и документ за това с какво е обработван плодът”, допълни експертът. При отказ на търговеца да предостави информация от агенцията призовават гражданите да сигнализират на контролния орган.