Експерт от БАБХ: Веществата, с които се оцветява кората на цитусовите плодове, не са опасни

Експерт от БАБХ: Веществата, с които се оцветява кората на цитусовите плодове, не са опасни | Диана

Оцветени ли са мандарините и портокалите, които ни предлагат на пазара и опасни ли са веществата по кората им, това коментира пред Нова телевизия експертът в Българската Агенция по Безопасност на Храните, инж. Атанас Дробенов. От борсата за плодове и зеленчуци в квартал „Слатина” обясниха, че на всеки етикет трябва да е описано сорта на продукта, от къде се внася, произхода му, партиден номер, както и с какво е обработен дадения плод или зеленчук.

„Контролът от страна на Агенцията по храните е непрестанен. Чрез сигналите и на самите граждани се подпомага дейността на БАБХ. За въпросната обработка е много важно да се каже, че от действащото законодателство не е позволено влагането в пресните плодове на каквито и да било вещества, добавки, оцветители, които могат да изменят техните естествени хранителни качества. Разрешена е така наречената повърхностна обработка, която не води до голям риск за здравето на хората заради това, че се използват такива вещества, които не са опасни”, обясни Дробенов.

„Разрешени са вещества, които в състава си съдържат главно восък, с които се гланцират плодовете, за да се защитят от замърсяване. Някои от тях имат оранжев цвят и затова са подходящи. Същевременно придават и по-добър външен вид. За тях няма допустими норми, което говори, че те са безопасни. Хубавото е, че и лесно се отмиват. Другият вид разрешени вещества се използват с цел удължаване трайността на плодовете и предпазването им от различни болести. За тези консерванти има определена регламентирана норма за остатъчни количества в плода”, обясни още експертът.