Ранният зарзават бъка от нитрати! Мийте салатите обилно и задължително белете плодовете

Ранният зарзават бъка от нитрати! Мийте салатите обилно и задължително белете плодовете | Диана

С наближаването на пролетта свежите и зелени салати може да ни излязат и по-солени, и по-нитратни. За това предупреждават не само потребители, които все още купуват на по-високи цени пресните зеленчуци, но и експертите, които следят за качеството на храните. От Българската агенция по безопасност на храните започнаха проверки на всички свежи плодове и зеленчуци по складове, борси, магазини и пазар. Проверките са насочени главно за наличието на пестициди в храната.

Задължително измивайте добре зеленчуците и плодовете, преди да ги сложите на масата. Ябълките и цитрусите измивайте с повишено внимание и задължително белете кората, защото именно там се съдържат над 80% от пестицидите, каза пред Дарик заместник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Антон Величков.

“Вкъщи стриктно изпълнявам тези похвати, които съм научил в университета – обилно измиване с вода на всички продукти. Дълбоко се изрязват корите на плодовете и зеленчуците, тъй като по този начин близо 80% от пестицидите отпадат, ако има такива. Ако се изяде ябълката с кората, която по принцип е много полезна, вероятността да е третирана с нещо е много голяма”.

Все пак без пестициди модерното земеделие не може да съществува. Тайната обаче е в количеството и информираното използване.

“Ще ви дам пример с маната – болест по картофите, която в един по-стар период от време е довела до изселването на ирландците. Картофените посеви в Ирландия са били нападнати от болестта мана по картофите. В рамките на няколко седмици загива почти цялата реколта от картофи в Ирландия и това предизвиква страхотен глад и изселване. Заболяванията са сериозни неща, за това използването на пестицидите и на средствата за болестите в съвременното земеделие е абсолютно задължително”, добави Величков.

Проверките на агенцията продължават. Ако станете жертва не недобросъвестни търговци, можете да подадете сигнал на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.