Защо салатите в заведенията са вредни? (ВИДЕО)

Защо салатите в заведенията са вредни? (ВИДЕО) | Диана

Вижте скритите опасности, които дебнат от чинията…

Едва ли има човек, който да не знае каква е ползата от салатите за нашето здраве. Необходимите за човека минерали и витамини се съдържат именно в салатите. Но това се отнася само за приготвените вкъщи. Когато става въпрос за салатите в заведенията, нещата не стоят по този начин.

Първо, в 90% от заведенията сирената и кашкавалите са възможно най-евтините, които има на пазара. Те не са направени от истинско мляко, а от сухо мляко и растителни мазнини. Това са изключително нездравословни продукти, а и няма как да пресметнем какво количество от тях е сложено в салатата – колко точно сирене или кашкавал. Това означава, че губим представа за калориите, които сме приели, пише “Дарик”.

Вторият проблем са дресингите в салатите, които хапваме навън. Всяка една салата, която решим да си поръчаме, бива предварително овкусена. Много често в тези дресинги се използват най-различни майонези, захари, сосове, които често биват предварително обработени или са били използвани за нещо друго в кухнята.

Не на последно място проблем могат да са и зеленчуците, които са използвани в салатата. Не знаем колко са престояли в хладилника и колко пресни са те. Това, разбира се, се отнася и до зеленчуците, които си купуваме във веригите супермаркети.

Всички зеленчуци, които стигат до търговската мрежа са пълни с нитрати и пестициди. Това е абсолютно нормално, то е част от тяхното производство и добив. Затова най-добре е през летните месеци да ги купуваме от хората, които ги произвеждат.

Това не означава, че не трябва да ядем салати навън и да избягваме на 100% храненето в заведение. Но трябва да спазваме някои основни правила:

Когато се храните навън наблягайте на салати, които включват основно зеленчуци – домати краставици, пипер, патладжан, броколи, карфиол.

Избягвайте салатите, в които се слагат пушени меса и тези, в които има сирена и кашкавали. Искайте дресинга да бъде отделно от салатата и вие сами да си го добавите.

Можете да си направите ваша собствена салата – да кажете как да бъдат съчетани различните видове зеленчуци.

И най-важното. Не забравяйте да консумирате достатъчно количество вода и зеленчуци през идващите летни месеци. Това е изключително важно за вашето здравословно състояние.