Кои „полезни“ храни са всъщност доста вредни?

Манията по здравословното хранене е обхванала цяла Европа. Хората масово казват твърдо НЕ на пърженото, захарта, трансмазнините. От щандовете в хранителните магазини ни приканват опаковки с надписи „печено, не пържено“, „пълнозърнесто“, „безглутеново“, „нискомаслено“, „веган“. И тъй като всеки уважаващ се маркетолог знае, че цветовете влияят на възприятията ни, опаковките вече за светли, меки и земни, създаващи усещане за нещо полезно, което идва директно от природата.

За съжаление обещанията за добро здраве и слаба талия, които строят от тези продукти, често са много измамни. Всъщност голяма част от тях съдържат допълнително захар, сол, повече мазнини, подобрители на вкуса и т. н., отколкото по-традиционните им варианти.

Пълозърнест хляб

Пълнозърнест продукт е онзи, който се приготвя от смилането на цялото зърно и от него не се отделят никакви части. Казано по друг начин, брашното съдържа обвивката, зародиша и ендоспермата на зърното. При обработка, съдържанието на протеини, фибри, витамини и минерали намалява. За съжаление основното съдържание на много пълнозърнести и многозърнести продукти е бяло рафинирано брашно. Това ясно може да се види на етикетите на повечето хлябове, съдържащи в най-голям процент брашно тип 500.

Замразен йогурт

Популярните студени десерти всъщност не са никак полезни. Замразеният йогурт далеч няма свойствата на киселото мляко. Той е направен от сухо мляко, съдържа огромно количество мазнини, а сиропите, които се добавят към него, са пълни със захар и изкуствени овкусители.

Готови салати

Надяваме се е ясно, че не всяко ястие, което носи името салата, реално е полезно. Избягвай по всякакъв начин готовите руски, мексикански, европейски и т. н. салати. За да издържат по-дълго, те имат добавени консерванти, захар и са изключително мазни и калорични.

Енергийи десертчета

Много от енергийните десертчета (включително тези,  на които пише, че са за тънка фитнес талия), съдържат огромни количества синтетични подсладители и наситени мазнини.

Смути от супермаркета

Приготвено на момента, смутитата са чудесна и питателна закуска. Ако си го направиш у дома, вероятно ще му сложиш любимите си плодове и зеленчуци. Смутитата в магазина обаче далеч не са толкова полезни. В тях често има добавена захар, сухо мляко и изкуствени аромати.

Диетични шунки

Парче пилешко или пуешко филе звучи като добър и нискокалоричен вариант за обяд. В случая обаче диетичен далеч не означава здравословен. Ако погледнеш само за секунда опаковката, ще си дадеш сметка, че списъкът с добавени вещества е прекалено дълъг. Консерванти, оцветители, подобрители на вкуса, сол, соя и т. н. Значително по-здравословен вариант би бил да приготвиш месо от проверен източник сама у дома.

Обезмаслени продукти

Запомни правилото: „ниско маслено“ не означава „ниско калорично“. Много често обезмаслените продукти са значително по-безвкусни. За да компенсират този проблем, производителите добавят изкуствени аромати и подсладители, които превръщат на пръв поглед полезния ти обяд във висококалоричен изкуствен микс.

Спортни напитки

Изотоничните напитки наистина зареждат тялото ти с електролити и поддържат организма ти хидратиран. Ако целта ти е да отслабнеш обаче те не са никак подходящи за теб. Изотоничните напитки съдържат огромно количество захар и са много калорични, а експертите са на едно мнение – пий такива напитки само при наистина силно натоварващи тренировки. Един полезен заместител на спортните напитки за натуралните енергизиращи билки, като тези в Ulatea Energy.

Мюсли

Закуска с мляко и мюсли звучи наистина много здравословно, но дали наистина е така? В повечето пакетирани мюсли закуски овесените ядки и другите зърна са предварително покрити със захар, мед или друг подсладител, след което са изпечени в много мазнина, за да получат приятната хурпкава консистенция, която толкова много обичаме. Резултатът – огромно количество калории и намалено количество хранителни вещества. Тук можеш да намериш страхотна рецепта за мюсли.