Нови шокиращи факти за полуфабрикатите

Нови шокиращи факти за полуфабрикатите | Диана

Те спестяват готвенето, но причиняват големи вреди на здравето.

С всяка изминала година хранителната промишленост увеличава мощността си. Съвременният човек вече може изобщо да не готви у дома. За съжаление все повече хора правят това като купуват готова храна и полуфабрикати. Тук ще разберете защо не трябва да го правите.

Според актуални изследвания почти 70% от менюто на съвременния човек са полуфабрикати. Това са салами, кренвирши, шоколадови и сладкарски изделия, млечни продукти, готови замразени продукти и някои видове хляб. Т.е. хората получават почти 70% от цялата им необходима енергия от полуфабрикати, чийто състав е доста съмнителен и стават зависими от тях.

Ако често употребявате полуфабрикати то сигурно сте забелязали колко е трудно да се откажете от шоколадчета или чипс. Защо полуфабрикатите предизвикват зависимост? Те съдържат много захар, сол и подобрители на вкуса. Всички тези вещества действат на нервната и ендокринната система и предизвикват зависимост както към наркотиците или алкохола.

Отровите в полуфабрикатите

Полуфабрикатите изобилстват от вредни вещества. Те имат привлекателен външен вид, дълъг срок на годност и безупречен вкус. За съжаление тези постижения са благодарение на химикали, които вредят на здравето. В хранителните оцветители се съдържат тежки метали, а за дългия срок на годност се използват консерванти, повечето от които са отровни.

Гарантирано ще надебелеете от полуфабрикатите 

И не само ще надебелеете, но и ще си докарате всички заболявания, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването. Навикът често да похапвате салами, мазни кашкавали, сладкарски изделия и консерви бързо води до натрупването на излишни килограми. Това се дължи не само на високата калоричност на полуфабрикати. Честата им употреба забавя обмяната на веществата, от което ще напълнеете още по-бързо. Високото съдържание на сол и захар в полуфабрикатите не позволява никакво отслабване.

Полуфабрикатите увреждат микрофлората в червата 

Попадайки в червата, полуфабрикатите нарушават баланса между полезните и патогенните микроорганизми. Установено е, че хората, които си падат по полуфабрикати, често се оплакват от остри проблеми с храносмилането, които възникват заради нарушенията в чревната микрофлора.

Полуфабрикатите предизвикват тежки заболявания

Анализът на повече от 150 клинични изследвания показва, че на практика всички хронични заболявания, от които страдат съвременните хора, до голяма степен са предизвикани от полуфабрикатите. Например колбасните изделия и месните консерви способстват за развитието на рак на червата, на стомаха или на панкреаса. Ето защо лекарите-диетолози настойчиво препоръчват да се употребяват натурални храни, приготвени у дома.