Трансглутаминазата: тровят ни, без да забележим

Трансглутаминазата: тровят ни, без да забележим | Диана image 1

Месни, рибни и сладкарски изделия съдържат фермента трансглутаминаза, разрешен да се използва в хранителната индустрия. В един български сайт се предлага трансглутаминаза като иновационен продукт, който се използва за подобряване на хранителните продукти. Всъщност трансглутаминазата свързва протеините. Точен цитат от сайта:

“Приложение

Трансглутаминазата е революционен нов начин за подобряване на съществуващите хранителни продукти. Тя е естествен ензим, който опосредства свързването на протеините. Трансглутаминазата може да:

– Споява на студено месни парчета;

– Лепи бекона по повърхността на месото;

– Подобрява консистенцията и среза;

– Подобрява текстурата и консистенцията на кашкавала и сиренето и предотвратява разтрошаването им;

– Намалява синергията (загубата на вода) в киселото мляко;

– И много други приложения.

Видове

В зависимост от групите продукти, в които се влага трансглутаминазата, се предлага в следните разновидности:

– за месо и месни продукти – TG ME

– за риба и морски деликатеси – TG FI

– за шунка и ВП деликатеси – TG 901

– за сирене – TG CH

– за кисело мляко и млечни произведения  TG DA                 

– за брашно,твърди теста и хлебопроизводство- TG BR

transglutaminasa

Върху активността на трансглутаминазата не влияят нито температурата, нито химикалите, нито термичната обработка.

Учени от Япония хранили мишка с трансглутаминаза; след две седмици тя починала. Направили аутопсия и видели само парче месо, без органи, нито бъбреци, нито черен дроб, нито черва.

Когато човек употребява колбаси, ферментът се натрупва, след това се образуват топчета, които могат да заседнат в червата, оттам – пътят до рака и смъртта е съвсем близо.

Ние като патриоти сме загрижени за българите и смятаме, че те трябва да бъдат информирани. Ако ви интересува темата, може да получите повече информация в Интернет или чрез тази книга.

Главният пропагандатор на транглутаминазата е Хестън Блументал, който я наричал “най-доброто “лепило за месо”. Блумантал използвал глутаминаза и получил сандвич с риба, която изглеждала като цяло парче. Всъщност парчето се състояло  от слепени части от различни риби. Т.е. глутаминазата слепва мускулни тъкани и обединява в една маса парчета протеин, т.е. месо или риба. С този фермент в хранителната промишленост произвеждат фалшиви скариди и рачешки рулца – от смляна и отцедена рибна маса. Глутаминазата  участва в процеса на съсирването на кръвта. Тя е получена най-напред в Япония през 1959 г.

Трансглутаминазата се получава чрез ферментация, най-вече на нишесте, с помощта на бактериите Bacillus subilis GT.

transglutaminaza-ajinomoto

В документите на доставчика пише: «Транглутаминазата позволява да се получи плътна текстура в процеса на съзряването за по-малко време. Поради увеличаването на пептидните връзки между белтъчните молекули текстурата на продукта става по-плътна още на първите етапи на узряването; при това се подобрява възможността за нарязване на продукта, което намалява загубите при производството…»

Транглутаминазата се използва при варените и пушените салами и кренивирши, охладените полуфабрикати и други продукти от месо и риба, също в млечната промишленост, в сладкарството, при производството на рулца от рак.

На етикета транглутаминазата е отбелязана с Е1400 – нарича се малтодекстрин. В повечето материали в Интернет хвалят този фермент, който се съдържа дори в детското хранене.

Помнете – трансглутаминазата свързва в едно цяло белтъчините; когато попадне в организма, тя започва своята подривна работа и се образуват плътни образувания.

Журналистите не говорят за този фермент, защото производителите на колбаси са много силни рекламодатели.

В САЩ  всяка година се провеждат едноседмични международни научни конференции, на които се обсъжда трансглутаминазата като причина за много болести.