Пробутват ни менте сирене, което е “втвърдено” с лепило за месо

Пробутват ни сирене, втвърдено с лепило за месо | Диана

Некоректни производители са започнали да използват изкуствени втвърдители за да произвеждат сирене с наднормено водно съдържание посредством ензима трансглутаминаза, който е известен още и като “лепило за месо”. Това е най-новият метод за измама за който алармира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология по храните при представянето на резултатите от тестове на 36 вида краве сирене, извършен от асоциация „Активни потребители” в акредитирана лаборатория. Все още у нас метод за откриване на този ензим не съществува. За зъжаление – ензима вече масово се тъпче в хранита ни!

Целта е с по-малко мляко да се направи нещо, максимално приличащо на сирене, обясни д-р Иванов, цитиран от „Телеграф”.

В България все още няма метод за откриване на този ензим. Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниска масленост насочва към обосновани подозрения за използване на трансглутаминаза. Друга надеждна индикация е засиленият внос на ензима през последните години и някои свидетелски показания на хора, работещи в бранша.

Д-р Иванов каза още, че употребата на този ензим в хранително-вкусовата промишленост е разрешена, но не и за направата на сирена. Производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората, коментира той.

Ензимът трансглутаминаза стимулира свързването на протеините и именно така кашкавото сирене става твърдо. Омрежването на протеиновите молекули води до задържането на повече вода в продукта. Ефектът на ензима върху човешкия организъм все още не е изследван, но той масово се влага в храните у нас.

„Едва ли някой ще се изненада, че при 6 от 36 продукти установихме наличие на немлечни мазнини. Това означава, че имитиращ продукт се представя като сирене, което е много сериозна измама спрямо потребителите и това трябва да бъде санкционирано. В един изследваните продукти чуждите мазнини са 100%, което означава че това е продукт на инженерната химия, в който млякото напълно отсъства”, обясняват от „Активни потребители”.

„Отново се налага да повдигнем въпроса, доколко ефективен е контрола върху спазването на изискванията за етикетиране и продажба на имитиращи продукти в България и какво не достига на контролните органи за да си вършат те успешно работата. Ако всеки шести продукт в магазините е с добавени чужди мазнини, какво ли ще открием в сиренето, което се предлага в детските градини, училищни столове, болници или обществени заведения? Най-добре е при наличието на съмнения гражданите да подават сигнали до директори, кметове или общински съветници, за да се инициират колкото може повече проверки в такива заведения”, препоръчват те.

„Отчетливо негативна е тенденцията водното съдържание в сиренето и кашкавала да се увеличава през годините. Така например през 2005 година нито един продукт не е съдържал повече от 55% вода, през 2008 регистрирахме над 60% вода в 3 от 21 марки, а през 2016 във всеки втори продукт”, обясняват от асоциацията.

„Данните от проучването водят до съмнения, макар и по косвен път, че при производството на някои марки се влага сухо мляко. Тъй като сухото мляко е силно обезмаслено, стойностите на общите мазнини в сирене произведено със сухо мляко са много ниски, а водното съдържание е над 60%”, посочват още експертите.

Подробни резултати от тестовете, заедно с имената на коректните и некоректните фирми можете да видите видите на уебсайта на асоциацията.

Повече информация за трансглутаминазата, както и как точно тя влияе на организма на човека можете да намерите ТУК и ТУК.