Нова информация по ‘масления’ скандал: Полиция пазила пробите на фалшивото масло от Агенцията по храните

Нова информация по 'масления' скандал: Полиция пазила пробите на фалшивото масло от Агенцията по храните | Диана

Залавянето на фалшивото краве масло на пазара от Агенцията по храните е станало не благодарение на Агенцията, а заради намеса на “Икономическа полиция”.

На полицаите се е наложило да изненадат служителите на БАБХ и буквално да им наредят от маслата на кои производители да вземат проби, след което отнесли пробите в лабораторията, за да е сигурно, че няма да бъде извършена манипулация и че няма и този път, на фона на ширещите се ментета на пазара, проверката на БАБХ да покаже, че всичко е чисто.

Миналата седмица от Агенцията обявиха, че глобяват трима производители на масло, които влагат немлечни мазнини, които не обявяват. Един от тримата ще бъде глобен с максималната санкция – 6000 лева. Тези първи глоби за производители на фалшиви масла в историята на БАБХ дойдоха след сериозния натиск на “Активни потребители” и медиите, а подробностите за полицията бяха забулени в тайна.

“Активни потребители” обявиха резултатите от свой тест на маслата на 9 юни. Вижте кои производители мамят ТУК. Според теста 1/3 от производителите влагат немлечни мазнини в продуктите си, които после продават като “краве масло”.

Това е вторият тест на краве масло на “Активни потребители” в рамките на 9 месеца и причината за повторението е, че първия път от БАБХ не направиха нищо по същество – взеха проби от масла, направиха тест и обявиха, че нарушения няма. Тогава в средите на експертите се говореше, че хипермаркетът, от който бяха взети пробите от БАБХ през 2014 г., е бил старателно подготвен от служители в Агенцията, като цели партиди с некачествени масла са били подменени с качествени от фирмите производителки. Това така и не се доказа.

Този път, за да не бъде хвърляно съмнение върху коректността на теста и за да бъде доказано, че наистина има некоректни производители, които неясно как БАБХ никога не вижда, камо ли да глобява, от “Активни потребители” тайно дадоха пробите в лабораторията именно на БАБХ. Резултатите бяха абсолютно еднакви с резултатите от втората лаборатория, в която от “Активни потребители” дадоха проби. Така доказаха категорично нарушенията и принудиха и Агенцията по храните да признае, че има такива.

От БАБХ обаче казаха, че не могат да наложат санкции в резултат на теста на “Активни потребители”. Такива можело да има само при установени нарушения след тест на Агенцията. От БАБХ заявиха още, че паралелно и без да знаят за инициативата на “Активни потребители” по същото време били взели проби от същите марки краве масло и сами били установили нарушенията на производителите. Разбира се, те спестиха уточнението, че това е станало след намеса на полицията.

Източник: Offnews.BG