Никога не яжте тези 5 храни на закуска

Никога не яжте тези 5 храни на закуска | Диана

Последиците за здравето Ви могат да бъдат доста сериозни.

1. Полуготови мюсли и каши

Звучи парадоксално, но мюслите за закуска са лоша идея за вашето здраве.  Всеизвестно, е че кашите са добър вариант за закуска, тъй като съдържат много влакна, хранителни вещества, витамини и минерали. Но кашите, които са създадени за бързо приготвяне са лишени от всичките тези полезни компоненти. При производството им те се подлагат на специални обработки, след която в тях не остава почти нищо полезно. Колкото до мюслите – това също са обработени зърна с добавеми сушени плодове, орехи и семена. В този продукт има твърде много захари, а също така съдържа оцветители, консерванти и ароматизатори.

2. Сандвич със салам

Тази традиционна за мнозина закуска е една от най-вредните. Комбинацията от пшеничен хляб, масло и салам (в повечето случаи – не с най-високо качество) е съчетание на прости въглехидрати и вредни мазнини, които максимално бързо се лепят по талията. Най-полезно за здравето е този сандвич да бъде заменен от пълнозърнест хляб с варени или запечени зеленчуци.

3. Пакетирани “натурални” сокове

Преобладаващото болшинство от пакетираните сокове се произвеждат по технологията на възстановяването от суха маса с добавянето на вода, захар и други компоненти, подобряващи вкусовите качества на сока. А вместо плодова каша в подобни сокове често се добавя пектин или пюре от цвекло. На практика в тях липсват полезните компоненти от пресните сокове. Те действително са полезни, но не бива да се употребяват сутрин на празен стомах, тъй като раздразват лигавицата му.

4. Шоколадови или орехови кремове

В тези продукти няма нито шоколад,  нито орехи. Те се приготвят от хидролизирани растителни масла, сухо мляко и различни вкусови добавки. Редовната им употреба влошава обмяната на веществата. По-добре е вместо тях да се ядат сладко или конфитюр.

5. Топено сирене

Най-добре е изобщо да се откажете от него и да не го ядете нито на закуска, нито на обяд, нито на вечеря. В съдържанието му преобладават мазнини, а самото то се приготвя от остатъците при производството на кашкавал.