8 начина да детоксикирате черния дроб

8 начина да детоксикирате черния дроб | Диана image 1

В забързаното ежедневие рядко обръщаме внимание на начина на хранене. Добавете към това и обездвижването, и целият ни организъм страда. Един от най-важните органи в човешкото тяло е черният дроб.

Той отговаря за редица функции, като:

Пречистването на кръвта
Производство на жлъчен сок, необходим за храносмилането
Регулация на въглехидратния метаболизъм
Разгражда хемоглобина и други.

Полезни храни като орехи, грейпфрут, моркови, аспержи, брюкселско зеле и други могат да помогнат да пречистим черния дроб.

Вода

Водата е една от най-важните напитки, които приемаме всекидневно, защото почти всяка функция на тялото ни се нуждае от нея. Консумирането на достатъчно количество вода (поне 8 чаши на ден) ще спомогне за регенерацията на клетките и за по-добрия и бърз транспорт на хранителни вещества в организма.

shutterstock_109833860

Лимони и лайм
Лимоните и лаймът са едни от най-полезните цитрусови плодове, които може да консумирате през цялата година. Добавяйте от тях към фрешовете, салатите (като дресинг), в чая или в чаша вода. Това ще подобри отделянето на жлъчен сок от черния дроб, като по този начин ще успее да отмие токсините много по-лесно.

Чесън
Чесънът е един от най-добрите естествени лекове. Освен че пази от настинки и грип, той благоприятства и здравето на черния дроб. Чесънът съдържа добри количества селен и алицин – две ключови съставки в премахването на токсините от тялото. Добавяйте чесън към ежедневното хранене. С него супите, ястията и салатите са в пъти по-вкусни и ароматни.

Ябълки
Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен! Ако искате да бъдете в добро здраве през цялата година и да прочистите черния дроб, хапвайте всекидневно от този полезен плод. В кората на ябълката се съдържа голямо количество пектин, който благоприятства храносмилането. Когато имаме добро храносмилане е много по-лесно да прочистим от токсини черния дроб.

Зелен чай
Зеленият чай съдържа антиоксиданти, наречени катехини. Благодарение на тях около черния дроб няма да се задържат излишни мазнини и той ще функционира по-ефективно. Пийте всеки ден по една чаша зелен чай.

Авокадо
Авокадото е отличен източник на здравословни хранителни мазнини, които също допринасят за елиминирането на вредните токсини в черния дроб. Плодът съдържа много витамини, белтъчини, фитохимикали и глутатион, който елиминира токсините и подобрява здравето на черния дроб.

Добавянето на точните подправки към ежедневното ви меню е един от най-добрите начини да елиминирате токсините от черния дроб. Една чудесна подправка, която се грижи за черния дроб е куркумата. Тя спомага за отделянето на ензими, които изграждат защита на черния дроб срещу канцерогенните вещества.

detoks-dieta3

Цвекло и моркови
Два чудесни зеленчука, които всекидневно може да хапвате на салата, подправена със свежия вкус на лимона. В тях се съдържат растителните флавоноиди, които са от съществено значение за ефективната функция на черния дроб.