Стафидената вода прочиства черния дроб

Стафидите (изсушените гроздови зърна) са едни от най-добрите естествени антиоксиданти.

Стафидената вода е едно удивително допълнение към хранителния ви режим, особено ако искате да подобрите здравето и функциите на черния дроб. Тя стимулира биохимичните процеси, подпомагайки процеса на детоксикиране на кръвообращението.

Ако правите тази лечебна процедура в продължение на 4 дни, ще забележите, че храносмилането ви се подобрява, а енергията ви става двойна.

Вероятно сте чували, че на гладно сутрин е хубаво да се хапват стафиди, за да се радваме на здраво сърце, да елиминираме лошия холестерол, да понижим нивото на триглицеридите и да се предпазим от запек или проблеми със стомаха.

stafidena-voda

Стафидите са природен източник на витамини и минерали, но ползите от приема им се увеличават, когато ги консумирате предварително накиснати във вода. Тогава захарта в съдържанието им намалява, но ценните хранителни вещества, които повлияват положително работата на черния дроб, остават.

Представяме ви някои от ползите за нашия организъм от стафидите и стафидената вода:

Естествен източник на антиоксиданти

Стафидите, или изсушените гроздови зърна, са един от най-добрите естествени източници на антиоксиданти. Както знаем гроздето е богато на биофлавоноиди – вещества, защитаващи човешкото тяло от вредното въздействие на свободните радикали.

Подпомага процеса на детоксикация на тялото

Черният дроб и бъбреците са жизненоважни органи, които прочистват кръвта и извеждат токсините и тежките метали, натрупани в тялото. Понякога обаче, важните им функции се повлияват негативно от лоша хранителна диета, консумация на прекалено богати на мазнини храни или други нездравословни ежедневни навици. Затова и пиенето на стафидена вода през четири последователни дни (поне веднъж месечно) ще подобри функционирането на черния дроб, особено когато става дума за детоксикация на тялото. Ще забележите поразителното им въздействие по време на онези дни, в които се чувствате уморени и храносмилането ви не е добро и дори ви създава болезнени усещания.

Подпомага храносмилането

Напитката стимулира намаляването на стомашни киселини, подпомага и по-доброто преработване на храната, както и усвояване на хранителните вещества. Още първи два дни ще забележите всички тези ползи.

Как да приготвим стафидена вода?

Необходими са ви 2 чаши вода (400 мл) и 150 г стафиди.

Изберете качествени и цели стафиди – най-добре тъмни по цвят. Игнорирайте прекалено светлите и блестящи. Измийте ги и ги оставете настрана. Кипнете 2 чаши вода. Добавете стафидите към тях и ги оставете да врат 20 минути. Хубаво е след това, те да киснат във водата цяла нощ.

На сутринта просто прецедете водата от стафидите и претоплете част от получената напитка отново. Можете да я пиете топла или дори гореща. Но задължително – на празен стомах – и изчакайте 30 минути преди да закусите.

Може да прилагате процедурата веднъж месечно. Няма странични ефекти. И още нещо полезно – по време на приема на стафидена вода, вие поглъщате по-малко количество захар, отколкото съдържащата се в стафидите.