Минерали изчистват токсините и зареждат с енергия

Минерали изчистват токсините и зареждат с енергия | Диана

Зимните месеци с небалансирано хранене и застоял начин на живот водят до натрупване на токсини в тялото. Пролетта е най-подходящият сезон за детоксикация. Eто защо и как:

Ежедневно организмът ни се затлачва от токсини, които приемаме с храната и напитките, замърсения въздух, битовите химикали. Този процес на тяхното акумулиране е неизбежен в някаква степен, но от нас зависи периодично да прочистим тялото, което ще стимулира работата на имунната система, съветват натуропатите.

Ето няколко лесни за изпълнение съвети, които можете да спазвате ежедневно в рамките на няколко седмици. Пролетното „почистване” на тялото ще ви донесе бодрост, жизнена енергия и добро настроение, обещават специалистите.

Прочистващо пролетно меню – ежедневното консумиране на пресни, сурови зеленчуци, особено на салати със спанак, марули, киселец, коприва, див чесън, зелен лук, спомага за елиминирането на токсините. Много полезни са и салатите от кореноплодни. Целулозата, която се съдържа в тях, не се разгражда от организма и така прочиства стомашно-чревния тракт.

Билки и подправки – съдействат за доброто храносмилане и регулиране на метаболизма. Топлият билков чай е много полезен, особено ако включва канела, джинджифил и мента. Подправяйте също така щедро храната си с билки като босилек, розмарин, мащерка, риган и подправки като куркума, канела, карамфил, джинджифил, мента, магданоз, салвия.

Пийте топла вода с лимон сутрин, на гладно – чаша умерено топла вода с изцеден половин лимон в нея прочиства храносмилателния тракт и ще подпомогне отделителните процеси. По този начин завършва цикълът на елиминация на токсините, който организмът е започнал през нощта. Лимонът също така регулира киселинността и ускорява метаболизма още от началото на деня.

Детокс комбинация с минерални соли: Шуслеровите терапевти я препоръчват за периодично изчистване на тялото от токсини и за повече енергия. Сутрин – Шуслерова сол №6 калиев сулфат (5 таблетки), на обед – сол №10 нариев сулфат (5 таблетки) и вечер – сол №9 натриев фосфат (5 таблетки). Сол №6 стимулира работата на черния дроб и процесите на елиминация и детоксикация. Сол №9 отговаря за преработването на мазнините и регулира киселинността в организма. А сол №10 улеснява извеждането на токсините от организма. Освен през пролетта, можете да правите тази детоксикираща програма още 1-2 пъти годишно в продължение на месец.

За здрава отделителна система – нейното състояние е от изключително важно значение за процесите на детоксикация. Затова бъдете внимателни с приема на обезболяващи медикаменти (например аспирин, парацетамол). Химическите вещества се елиминират през бъбреците, като ги натоварват и е възможно дори да ги увредят. Освен ограничаването на химическите лекарства, не забравяйте да намалите и количеството на готварската сол в храната си!

Почистване на езика – преди да измиете зъбите си сутрин, почистете езика си със специална четка за целта, съветват натуропатите. Това е полезно не само за устната хигиена и предпазване от кариеси, зъбен камък, пародонтоза или лош дъх, но помага включително и за здравето на стомашно-чревния тракт (процесът на храносмилане започва още в устната кухина). Обърнете внимание на това как изглежда езикът ви. Обложеният език може да е индикация за слабост на имунната система, настинка или смущения в стомашно-чревния тракт.

Сух четков масаж – тази процедура е част от древните аюрведични практики за прочистване. Кожата е орган за детоксикация, както бъбреците, черния дроб, дебелото черво. Четковият масаж поддържа порите чисти, което улеснява изхвърлянето на токсините. Стимулира лимфо- и кръвообращението. Посредством масажа се ексфолира външния слой на кожата, стимулира се дейността на потните и мастните жлези и по този начин се постига по-добра хидратация на епидермиса. Правете го сутрин преди да се изкъпете. Започнете с лек натиск, като постепенно засилите интензивността и силата на движенията. Добре е да използвате четка от естествени материали (луфа и др.) Масажът се извършва отдолу-нагоре – от краката нагоре в посока към сърцето, от ръцете – пак към сърцето. Следват гърба и корема (с масажни движения по посока на часовниковата стрелка, за да се подпомогне работата на отделителната система), гърдите и врата. Четкането се прави за 3-5 минути, като усещането трябва да е приятно.

Масаж на цялото тяло с топло масло – 2-3 пъти седмично, също подобрява кръвообращението, активира дейността на лимфната система и подпомага детоксикацията.

Юлия Кондева, www.puls.bg