Как да се храним за бърз метаболизъм

Как да се храним за бърз метаболизъм | Диана

Съвети от д-р Митко Ригов, специалист по хранене и диететика в Александровска болница.

Метаболизмът може да се ускори с различни подходи – движение, консумация на месо и риба, често хранене в по малки количества, прием на тонизиращи напитки, на напитки и храни, които стимулират перисталтиката (баластни вещества), люти храни, хранителни добавки, зелен чай и кафе.

Джинджифилът малко е нарочен, като всяка “модерна” храна, но разбира се, има своето място и не трябва да се пренебрегва. Не трябва да се придават чак такива суперкачества на храните. Човек трябва да се съобразява с географските ширини, на които е роден, казва доктор Ригов пред БТА.

Според някои изследвания хлябът с квас се предпочита пред хляб с мая, защото маята оказва неблагоприятно въздействие върху имунната система. Такова неблагоприятно въздействие имат и глутенът, кравето прясно мляко. Квасеният хляб е по-близък до нашето тяло. Маята е силен антиген и може да предизвика силна реакция от страна на имунната система с неблагоприятен за тялото ефект.

Не трябва да се консумира ежедневно хляб, особено ако е бял, въпреки че той дава плътност на храната. Той не набавя нищо на тялото, а само “празни калории”, даже напротив, за да се усвои и преработи – изисква от тялото да използва важни биологично активни вещества, които са необходими за вашата жизнена дейност, допълва докторът.

 

Източник: БТА