Нова измама: Секта цери рак и аутизъм с… белина

Нова измама: Секта цери рак и аутизъм с... белина | Диана image 1

Англичанка разпраща смъртоносния илач от мнима клиника край Смолян.

Англичанка предлага чрез мнима клиника в България лек, който може да причини смърт, разкри в. „Сънди експрес. Аманда Мери Джуъл е активистка на базираната в Мексико „Църква на Битието II”, която рекламира по цял свят своя „чудодеен минерален разтвор” (MMS). Според експерти течността, която се продава и за клизма, съдържа същите химикали като индустриалната белина, изтъква „Сънди експрес”, цитиран от “Телеграф”.

Миналата събота служители от от британската агенция по търговските стандарти пресрещнали 15 души, които се събрали на гарата във Фарнъм, графство Съри, очаквайки да ги откарат с коли на семинар в къщата на Аманда Мери Джуъл.

Служителите ги предупредили за безопасността на продуктите, рекламирани на сайта, в който тя се появява в облекло, наподобяващо медицинска униформа. По-късно служителите отишли в къщата, разположена на „улицата на милионерите” във Фарнъм.

Те предупредили домакинята относно търговските разпоредби и закона за рака, който забравяна рекламата на каквото и да било лечение на тази болест. Тя обаче заявила, че в дома й не се предлагат никакви подукти.

По-късно Аманда Мери Джуъл признала пред „Сънди експрес”, че продава ММS, но само в България. На сайта обаче като телефон за поръчки е даден нейният домашен номер в Съри.

20150622.jplujdjnav

„Лечебната клиника в България, където Джуъл работи, е в четиризвезден спа хотел в Смолянски окръг. На сайта му пише: „Модерните лечения като химеотерапия имат реалистично само три процента шанс за успех”.

Според публикации в местната преса, там са починали двама англичани, които са били в терминален стадий на рак и са се подлагали на лечение с ММS.

На страницата във Фейсбук Аманда Мери е представена като „епископ на „Църквата на Битието II”. Тя обаче нястояла пред изданието, че е само член на тази църква. Аманда Мери обяснила, че се присъединила към нея, когато дъщеря ѝ оглушала.

„Архиепископът” на църквата е бившият сциентолог Джим Хъмбъл, който живее в Мексико. Той е изобретил ММS и твърди, че с него може да се лекува малария, както и рак. Преди шест години Хъмбъл стана обект на спор, когато 56-годишната американка Силвия Финк почина 12 часа след като изпи този разтвор, докато плаваше в Тихия океан.

Ирландката Фиона О’Лиъри, която е майка на пет деца, и съпругът и Тим подеха кампания за забрана на ММS. „Представят го като лек за аутизъм, което е пълна глупост”, заявила Фиона пред „Сънди експрес”.