5 идеи за движение през есента

Есента е един от най-подходящите сезони за спорт, в който температурите са умерени, а красотата и цветовете наоколо допринасят за допълнително зареждане на организма и позитивно настроение. Ако не сте успели да отделите време за движение през лятото, сега е моментът да го направите! Ето и няколко предложения как да раздвижите тялото си:

1. Организирайте приятна разходка – излет в планината, гората или в парка с любим човек и се насладете на великолепните гледки и пъстри цветове. Така ще повлияете благотворно не само на здравето, но и на настроението си.

2. Планински туризъм. Ранната есен създава отлични условия за планински туризъм. Направете пълна тренировка на тялото, покорявайки хълмовете и върховете. Запомнете: Планинският туризъм, особено изкачването на склонове, ще увеличи изгарянето на излишните калории, ще подобри изхвърлянето на излишните токсини от тялото Ви, ще освежи ума Ви и ще подобри вашето настроение. Йонизираният въздух на планината, комбиниран с движение и правилно дишане, изключително много благоприятства за лекуване на респираторните заболявания.

3. Изберете маршрут за колоездене – кратък, за няколко часа или за цял ден. Запомнете: 1 час колоездене с умерен темп изгаря около 500 калории. Колоезденето развива добре мускулатурата на краката и седалището и ако искате стегнато и хармонично тяло, то колоезденето е отлична възможност да го развивате по приятен начин и на чист въздух.

4. Езда. Конната езда е приятно хоби и спорт за възрастни и деца. Тя развива баланса, подобрява координацията и двигателната функция, укрепва мускулите, подобрява рефлексите, предотвратява мускулните спазми, повишава мобилността на ставите, засилва сърдечно-съдовата система, подобрява циркулацията на кръвта, стимулира сензорната интеграция, подобрява визуалното възприятие за пространство, развива отговорност, търпение и самодисциплина, повишава самочувствието. Конната езда в ход стимулира вътрешните органи, помага на чернодробната функция и храносмилането и води до изгарянето на над 5 калории за минута.

5. Любим спорт с приятели. Горещото лято е отминало и есента е подходящият сезон да поиграете футбол, баскетбол, волейбол или тенис с приятели. Есенното време е по-прохладно, така че топлината няма да ви мъчи по време на интензивно движение. Организирайте приятелите си, 2-3 пъти седмично спортувайте и се забавлявайте заедно. Това освен, че ще ви помогне да влезете в добра физическа кондиция, ще ви донесе и много позитивни емоции и приятни моменти, от които всички се нуждаем. Спортът, освен че е начин да поддържаме добро здраве и хубаво тяло, е и начин да отпускаме емоционалното напрежение. Спортът с приятели стимулира произвеждането на хормона на щастието, така че спортувайте и бъдете в добро настроение.

Източник: https://vitarama.bg