Лъжливите „здравословни“ храни

Лъжливите „здравословни“ храни | Диана

В главите ни съществуват някакви криворазбрани истини за здравословния начин на хранене, с които продължаваме да си живеем. Самозалъгваме се, че храната ни е полезна за нас и децата ни. Какво точно имам в предвид? Ето пример – преди година-две бях убедена, че киселото мляко, сиренето и кашкавала са много полезни. Те заемаха основна част в менюто ми. И тогава все се чудех защо имам лениви черва и силно акнеична кожа. Толкова силно ми влияеше рекламите и общоразпространената информация, че въобще не подлагах под въпрос дали те не са причина за състоянието ми. Търсех причините във външните дразнители (замърсен въздух, неподходяща козметика), без да се замислям, какво вкарвам в тялото си. Та ето някои храни, които се водят от медиите и болшинството хора за полезни и дори умишлено се консумират повече, заради предполагаемата полезност (само на кратко ще ги спомена, понеже всяка една заслужава да ѝ се обърне внимание в отделна тема).

* прясно мляко, за да си набавим калций за нас и децата ни – една статия от многото по темата, и най-вече коментарите към нея ясно указват защо е вредно прясното мляко. А рекламите с добавения калций са просто смешни за по-образованите хора. Доказано е, че всички изкуствено добавени витамини и минерали към храните и като таблетки, не се усвояват от организма ни и дори се откриват от него като нещо чуждо и непознато. Също така та утежняват работата на черния ни дроб. Освен това млякото е пастьоризирано (и много често се вари и участва в термично обработени ястия и десерти) и полезният калций вече преминава в неорганичен и така само уврежда кръвоносните съдове и органи.

* протеините в животинските продукти – високо протеиновите диети водят до деминерализация на тялото ни, тоест с по-високата консумация на животински продукти (месо, мляко, млечни) губим много повече калций, желязо, магнезий и други минерали, отколкото може да си набавим по естествен път. Това е най-малката причина поради която е добре да не предприемаме протеинови диети. Доказано е, че в днешно време хората консумираме доста над необходимото количество протеини, а това води до доста сериозни болести и неразположения.

* маргарин с фибри – маргарина представлява хидрогенирани растителни мазнини или транс-мазнини, които се възприемат много трудно от организма ни, запушват артериите. Има много изследвания, които свързват маргарина със сърдечно-съдовите болести. Не го предпочитайте само защото е от растителен произход, не го предпочитайте само защото се води за по-малко калоричен, не го включвайте в здравословното си меню. А за маргарина с фибри – отново маркетингов трик – всеки знае какво са фибрите, те са баластните вещества, които остават след разграждането на храната и преминавайки през чревния тракт завличат със себе си слуз, утайки и токсини и затова са много полезни. Фибри има в плодовете и зеленчуците, в зърнените храни и други, но фибри няма в извлечените мазнини, било то и растителни.

* закуски от овесени ядки, заляти с прясно мляко

* „засупи глада“ – чаша с порция зеленчуци – няма нищо полезно в този микс (или може би само сушените зеленчуци /но само ако са изсушени качествено, в което се съмнявам/), дори напротив – от всичкото това количество сол, транс мазнини и многото на брой Е-та, по-скоро трайно тровим организма си, запушваме артериите си, утежняваме нелеката работа на черния си дроб и т.н.

* кремчета от нишесте и киселѝ – още не осъзнавам кой е позволил това подобие на храна да служи като част от захранващото меню на бебенцата и да продължава с години да присъства в менюто в детските градини и училищата. Дори в къщи през ден правим за детето си от тях и добавяме в него бисквити и корнфлейкс, за да ги направим по-хранителни. Нишестето запушва нежните тъкани в черния дроб и действа като лепило, което слепва нечистотиите и така спомага за образуването на чернодробни и жлъчни камъни.

* прясна, свежа, хрупкава салата (до тук добре), полята с купешки салатни сосове и дресинги – защо съчетаваме нещо толкова полезно, с нещо толкова вредно, и очакваме след това всичко да ни е наред, след като така обилно поливаме с тях салатите си. Огромния брой Е-та, мазнините и консервантите (просто прочетете етикетите), веднага ще ни убедят в тяхната вреда. Дори една от веригите за бързо хранене, разпространена в цял свят (без да споменавам името ѝ), започна да предлага в менюто си салати, за да „уравновеси” останалата част от крайно вредното си меню и това е добре, но сосът към тях е всъщност не по-малко вреден от хамбургерите им (салата – 50 калории, сос – 300 калории).

* ежедневното кафе сутрин и следобед – кафето е много бавно разградимо, образува лош дъх, силно подкиселява организма ни, а от тук: в стремежа си да запазим нивото на РН (което е леко алкално), тялото започва да черпи минерали от запасите си и с течение на времето костите стават чупливи, появява се недостиг на полезните хранителни вещества, липсва ни очакваната енергия. Може да пием кафе, но всеки ден, сутрин и следобед – идва малко в повече. Не се ли запитваме защо няколко часа след като пием кафе, губим енергичността си, чувстваме отпадналост и сънливост. Това е защото кафето първоначално дава максимум енергия, заради кофеина в него, но след няколко часа работа на забързани обороти и дългата борба в разграждане му и обработката, организма буквално остава без сили. Дори има връзка между прекомерната употреба на кафе и рака, най-вече заради факта, че киселият организъм предразполага развитието на ракови клетки.

* черен пълнозърнест хляб – голям процент от този хляб се прави от бяло брашно с добавени оцветители, които да имитират по-тъмно брашно. В повечето хлебопекарни се приема като суровина само бяло брашно, а се произвеждат няколко вида хляб. Най-вероятно това не се отнася за всички марки, но истината е, че много се спекулира и в тази сфера. Другата причина, поради която стандартния хляб не е полезен, е, че има термично обработена мая, набухватели, консерванти и подобрители. Защо ли вече хлябът не се прави както едно време, поне тогава не са се използвали толкова изкуствени вредни добавки.

* натурален сок – натуралните сокове се правят от изгнили, развалени, червиви плодове, всичко се мели без даже да се мият, след това се добавят вода, захар, аромати, пулпата се добавя изкуствено (в соковете с парченца плодове). А и най-малкото дори и да са направени качествено, соковете в кутия не могат да ни дадат нищо полезно. Това е, защото всеки прясно изстискан сок губи полезните си качества (витамини и ензими най-вече) минути след направата му. Какво тогава остава в съхранен в кутия сок, траещ цяла година.

* кетчуп и лютеница – вече производството на тези любими на всички храни до там се е променило, че дялът на истинските качествени съставки е доста намалял… иначе нямаше да бъдат толкова евтини. (И тук да вметна – Как може да сте сигурни? – направете си домашна лютеница по истинска рецепта и изчислете себестойността й (освен продуктите, не забравяйте и водата, енергията за термичната обработка, труда). Добавете към нея печалбата на производителя, печалбата на търговеца на едро и печалбата за този на дребно. Първо, прилича ли по вкус и вид домашната лютеница с купешката? И получавате ли 2 лева за буркан лютеница – надали.) Производството на кетчуп е добило изкуствени измерения – бои, аромати, нишесте, и стари партиди кетчуп и лютеница.

* разтворимо кафе с витамини от група В – не стига, че разтворимото кафе е по-вредно и от еспресото, но и няма никакви ползи от изкуственодобавените витамини, още повече, че заливаме кафето с гореща вода. Това е маркетингов трик, който да накара хората да си мислят, че това кафе е вече по-полезно от останалите марки разтворимо кафе.

* салам с орехи – отново маркетингов трик, като доста се набляга на полезността на орехите. И хората се бият в гърдите, че си купуват полезен салам. Саламите и колбасите като цяло са възможно най-лошия избор на желанието ни да консумираме месо. Дори отдавна се знае за връзката между прекомерната консумация на колбаси с развитието на ракови клетки.

* консерви – консервираната храна, било то растителна или животинска, е всъщност канцерогенна, поради метода на консервиране – особено това се отнася за риби, меса, пастети.

* шоколад с мляко – особено с това се спекулира, за да се продава шоколад за радост и „здраве“ на малките деца. Шоколадът е полезен и то много, но само когато е суров, вегански, истински шоколад, с истински съставки. Всичките шоколади, които се продават в търговската мрежа (в България) са всъщност вредни (ако оставим настрани евентуалното удоволствие от консумацията, което е също важно). Захар, сухо мляко, хидрогенирани мазнини, Е-та, консерванти, сгъстители, печено какао на прах – това са само малка част от пълния набор изграждащи ги вредни съставки. По едно време се говореше, че шоколадът е полезен за зъбите и знаете ли, всъщност наистина е така, но никой не уточнява, че само истинския суров шоколад е полезен за тях, както и за цялата ни физическа и емоционална цялост.

Със сигурност има още много примери за заблуждаващи храни. Ядем ги всеки ден, мислейки, че са полезни за нас, а всъщност истината е съвсем друга. Но рано или късно сами ще достигнем до изводите, коя храна е добра за нас и коя не, като се наблюдаваме малко по-обстойно и повече подлагаме на съмнение маркетинговите похвати, с които ни заливат.