Сокът на това растение лекува тумори, левкемия и много други болести. Вижте кои.

Сокът на това растение лекува тумори, левкемия и много други болести. Вижте кои. | Диана

Наличието на йод прави цвеклото ценно в борбата срещу атеросклерозата и в забавянето на процеса на стареене. Основната лековитост на това растение обаче произхожда от съставката бетаин, която насърчава обмяната на веществата, регулира кръвното налягане, намалява холестерола, поддържа кръвоносните съдове и насърчава работата на черния дроб.

Цвеклото се използва през цялата година и е доста богато на витамини и минерали. Може да се приема без ограничение и без вредни последствия.

Освен голямото съкровище на белтъчини, мазнини и въглехидрати, цвеклото съдържа почти всички минерали като калций, калий, натрий, фосфор, магнезий, манган, йод, сяра, литий, мед, желязо, флуор, стронций, бром. Важно е и наличието на витамини В1, В2, С и витамин В12, който много рядко се среща в съставките от растителен произход и е много важен за вегетарианците.

За лекарство се използва подземната част от растението. Коренът се събира през есента и се съхранява в умерено топли помещения. Ако се съхранява по подходящ начин, той може да издържи до следващата година. Основното ценно действие на цвеклото е предотвратяването на тумори и лечение на левкемия. То действа добре и в лечението на малария, остри респираторно заболявания и грип в начална фаза. Освен това се използва и за регулиране на кръвното налягане, особено при тези, които страдат от ниско налягане. Благоприятно действа на нервите и работата на мозъка. Също така цвеклото действа добре и при малокръвие, особено при децата и младите хора, а също така и спомага за работата на стомаха, червата и жлъчката.

За всички болести се използва прясно изцеден сок от цвекло. От 1 кг. цвекло може да се получи 700 – 750мл. сок.

Как е най-добре да се приготви сокът от цвекло:

С варенето на цвеклото се губи неговата лековитост, така че е добре да се използва сок от прясно цвекло. Цвеклото трябва да се обели, да се рендоса на ситно и да се смеси с лимонов сок и мед.

Прочистващият сок трябва да се пие по малко през целия ден. При по-тежки заболявания трябва да се пие 0,5 – 1л. сок на ден. Когато усетите подобрение, дозата трябва да се намали до ¼ л.