Как да преодолеем следобедната сънливост без кафе?

Много често работният ден ни изтощава и следобед обикновено вече имаме нужда от голяма чаша кафе, за да не заспим (особено след хранене). Това важи особено за хората, които работят на бюро.

Прекаляването с кофеина, обаче е вредно и може да донесе многобройни проблеми с нервната, сърдечносъдовата и други системи в организма.

Тогава? Как да преодолеем следобедната сънливост без помощта на стимуланти?

Излезте на слънце

Излезте пред офиса и подишайте чист въздух с лице към слънцето. Поемете живителните му лъчи с цялото си тяло и дишайте бавно. Тази енергизираща практика помага да ревитализирате почти заспалото си тяло без помощта на кафе благодарение на слънчевите лъчи, които стимулират отделянето на ендорфини.

Разходете се

Най-доброто срещу умората и съня е разходката. И без това е необходимо да ставате от време на време, за да раздвижвате тялото и кръвообращението си. Това ще ви помогне да се разсъните и без кафе.

Масаж на главата и лицето

Масажът на скалпа, челото и слепоочията действа много тонизиращо. Това помага за стимулиране на кръвообращението и захранването на мозъка с кислород, което изгонва сънливостта и ви прави пак бодри и енергични за работа.

Опитайте с „огненото дишане“

Тази техника на медитация, заимствана от йогата помага много за ободряване и прогонване на сънливото състояние, което ви обзема следобед.

Седнете на стола, облегнете добре гърба на облегалката, отпуснете ръце и започнете да дишате дълбоко, така че дори да чувате шумно вдишването си. Вдишвайте през носа и издишвайте през устата като постепенно засилвате честотата на дишането. Включете и диафрагмата си в дишането, дишайте дълбоко от корема си и изпълнете белите дробове с колкото можете повече кислород.

Изпънете гръбнака

Седенето на бюро твърде дълго причинява гръбначни изкривявания, прегърбване, дискомфорт, болки, дори дискова херния. Раздвижването на гръбнака е важно не само с цел избягване на тези състояния, но и с цел преодоляване на следобедната умора.

Изправете се хубаво на стола си. Хванете лявото си коляно с дясната ръка и извийте много внимателно гръбнака си като упражните лек натиск. След това направете същото нещо на обратно.

Наклонете глава наляво. Поставете лявата си ръка отгоре върху нея и упражнете лек натиск. Постойте така 2-3 секунди, след това повторете упражнението с дясната ръка и наклонена глава надясно.

Тези елементарни и леки упражнения помагат за раздвижване на гръбнака и прогонване на умората.