Какви ползи за организма ни носи кафето

Какви ползи за организма ни носи кафето | Диана

Напитката ни предпазва от болести…

Много хора не могат да започнат деня си без поне една чаша ароматно кафе за събуждане. Често се говори за вредите от кофеиновата напитка, но тя носи и много неочаквани ползи на целия организъм. В следните редове ще се спрем на някои от тях.

Кафето увеличава нивата на енергия и ни помага да преодолеем умората. Това се дължи на кофеина – най-употребяваното психоактивно вещество. Редица проучвания доказват, че кафето подобрява и мозъчните функции (памет, бодрост, настроение, познавателни способности).

Освен това помага за изгарянето на мазнини. Някои научни изследвания сочат, че кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма с 11.3%, а други, че ускорява изгарянето на мазнините с от 10% до 29% в зависимост от теглото. Все пак учените отбелязват, че тези ефекти отслабват при хората, редовно консумиращи кафе. Статия на Daily Mail (базирайки се на изследвания на учени от Австралия) твърди, че консумацията на повече от пет чаши кафе на ден може да предизвика напълняване.

Много проучвания доказват, че консумацията на кафе помага за предпазване от захарен диабет. Една чашка на ден намалява риска от това заболяване със 7%, а когато количеството бъде увеличено рискът може да падне с от 23 до 50%.

Черната течност освен това намалява депресията и ни помага да се чувстваме по-щастливи. Проучване на университета в Харвард  е установило, че дамите, които пият по няколко чаши кафе на ден, е с 20% по-малко вероятно да се чувства потиснати.

Ароматната напитка има и благоприятно въздействие върху черния дроб. Кафето може да предпази от цироза. Рискът от развитието ѝ при хората, които пият повече от 3 чаши на ден, е 80% по-нисък, твърдят учените. Друга добра новина е, че кафето действа подмладяващо и възпира стареенето, тъй като съдържа голямо количество антиоксиданти.

Напитка от цикория – перфектният заместител

Кафето от цикория е основата на кафе „Инка” – познато предимно на по-възрастните. То представлява смес от жълъдово брашно с цикория. Изсушеният и изпечен корен на цикорията съдържа 98% инулин, който е напълно разтворим във вода пробиотик. Той подпомага усвояването на елементи като калций и магнезий, подобрява храносмилането, и най-вече – зарежда организма с нужната енергия. Кафето от цикория е перфектният заместител на обикновеното кафе, особено ако здравословното ви състояние го изисква.

Цикорията се използва не само заради ободрителните си качества. Тя също така има способността да пречиства кръвта. Поддържа нивата на мазнините и токсините, като ги вкарва в норма в случаи на преяждане или ги пречиства, в случаи на прекомерната употреба на алкохол. Комбинира се перфектно с всички лекарства и медикаменти, като дори засилва техните действия.

Продължителната употреба на кафе от цикория регулира стойностите на кръвна захар, понижава нервното напрежение и уравновесява нивата на кръвното налягане. Най-голямо признание цикорията получава при лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт, както и на черния дроб.

Все пак имайте предвид древното и винаги валидно правило на Парацелз – “отровата я прави дозата”. Не прекалявайте с кафето, понеже то има освен положителни и отрицателни ефекти върху състоянието ни.