Учени: Кафето снижава риска от диабет

Учени: Кафето снижава риска от диабет | Диана

Не кофеинът, а две други съставки на кафето помагат да се понижи чувствително риска от развитието на едни от най-страшните и масови съвременни заболявания. Това показват резултатите от изследване на Департамента по ендокринология и вътрешни болести на Aarhus University Hospital в Дания под ръководството на Сорен Грегерсен.

Добрата за любителите на ароматната напитка новина потвърждават и американски учени от Харвардското училище за обществено здраве.

Датските учени смятат, че е достатъчно да се изпиват 3-4 чашки кафе на ден, за да се почувства благоприятния ефект. Той обаче, обясняват те, се дължи не на кофеина, а на две други съставки в кафето – кафестола и кафеената киселина

Учуните са установили лечебния ефект на двете вещества след задълбочени изследвания на състава на кафето и твърдят, че именно те помагат да бъде предотвратено развитието на диабет тип 2. Според тях кофеинът няма толково силно действие, защото той оказва само краткросрочен ефект на нивото на инсулина и глюкозата.

Американските учени, които са провели редица експерименти на основата на клетъчните линии на мишки, също са установили, че кафестолът и кафеената киселина, са способни да увеличат производството на инсулин при добавяне на глюкоза.

Авторите обаче отбелязват, че при приготвянето на кафе голяма част от кафестола се задържа от използваните филтри. Затова те смятат, че и други компоненти на кафето също притежават полезни свойства.

Ето защо умерената употреба на кафе помага да бъде запазено здравето и да се удължи живота, отбелязват те. И допълват, че кафестолът и кафеената киселина може да бъдат използвани при производствто на нови антидиабетични препарати.

Все пак внимавайте, защото освен, че помагат срещу диабет, липидите съдържащи се в кафето (кафестол и калвеол) увеличават холестерола в организма, сочи друго изследване, публикувано в портала на Националният център за биотехнологии, наука и здраве. Това е потвърдено и от изследването на Baylor College of Medicine.