Лекари: Обикновеното миене на ръце не убива бактериите. Ето какво трябва да правите:

Лекари: Обикновеното миене на ръце не убива бактериите. Ето какво трябва да правите: | Диана

Най-ефикасна е техниката, съставена от шест стъпки, която се препоръчва от Световната Здравна Организация (СЗО).

Търкането на ръцете със сапун 20 секунди съвсем не е достатъчно, за да бъдат премахнати бактериите. Британски лекари установиха, че най-ефикасна е техника от шест стъпки, която изисква с 25% повече време, съобщи в. “Mail on Sunday”, цитиран от БТА.

Методът, включващ цели шест стъпки за миене на ръцете се препоръчва от Световната здравна организация. При него ръцете първо се намокрят, след това се насапунисват и започва търкането.

Първо се търкат дланите с изпънати прибрани пръсти, след това дланта на едната ръка преминава върху гърба на другата, като междувременно се търка между пръстите. Третият етап е длан в длан, като пръстите влизат един между друг.

При четвъртия етап пръстите се свиват, хващат се дланите и се търкат. След това хубаво с едната ръка се разтърква целия палец на другата. Накрая дланите добре се измиват с пръстите на другата ръка.

Учените от Glasgow Caledonian University в Шотландия са определили, че това е най-ефикасния метод, като са наблюдавали 42 лекари и 78 медицински сестри как мият ръцете си след работа с пациенти. Те са използвали сапун на алкохолна основа и са ги изследвали колко бактерии остават по кожата им.

Желаем успех на търпеливите…