Топ 10 на най-странните имена на бира

Топ 10 на най-странните имена на бира | Диана image 1

Как най-често производителите на бира се опитват да привлекат вниманието на потребителите? Ами преди всичко измислят напитки с необичайните съставки или пък с необичаен процес на приготвяне. Да, но всичко това е донякъде безсмислено, ако напитката няма подходящо име. Именно тук се включвам и аз.

Само искам да отбележа, че си нямам и идея как да ги класирам, тъй като всичките “марки” за изключително забавни. Не забравяйте и да гласувате за заглавието, който най-много ви хареса!

1. Тъмна бира “Олигавения Лос” (Moose Drool Brown Ale)

Moose Drool Brown Ale

Произвежда се бира с такова необичайно име от пивоварната Big Sky Brewing’s, намираща се в щат Монтана (САЩ). Един от основателите на пивоварната, Ник Лазърс, обяснява от къде идва идеята за странното име: “На етикета на бирата искахме да има рисунка на животно, обитаващо в нашия щат. Майката на Бьорн, моят партньор съосновател на компанията, беше човека, който се зае с рисуването – лос, къпещ се в езерото. След като видях рисунката, първото което казах, е че на този лос ми тече лигата. Колкото и да е странно, на всички им стана забавно да го наричат “Олигавения Лос” и това се превърна и в името на бирата.”

2. Бира “Млечното чудовище” (Bandersnatch Milk Stout)

Bandersnatch Milk Stout

Когато чуете такова заглавие, първото което вероятно Ви изниква в главата е гигантска крава със зловещ поглед, или пък млекодаен дракон, а пък на етикета има нарисувана жена… Всъщност, Джордж Боб е използвал името на чудовището (Bandersnatch ) от известния писател Карл Луис и приказката му “Алиса в Страната на Чудесата”. Според създателя на напитката, бирата притежава силно изразен вкус на малц със сладък остатък и аромат на лактоза. Може би и той, като любимата му героиня, случайно е падал в някоя заешка дупка…

3. Бира “Приповдигащ килта (полата) си” (Kilt Lifter)

Kilt Lifter

Какво друго може да си представи човек, освен подпийнал шотландец, който шегувайки се приповдига килта си (национална шотландска пола)? А фактът, че шотландците не носят никакво бельо под “полата”, кара бирата да носи доста “некултурно” послание. Това обаче по никакъв начин не навредило на популярността на тази марка. Любопитно е, че в шотландката пивоварна Moylan’s Brewery е използвала името до момента, в който разбрали, че в Канада се е появила официално регистрирана търговска марка носеща това име, принадлежаща на пивоварната Four Peaks. На първите собственици не им остана друго, освен да променят името и от тогава бирата Kilt Lifter се произвежда само в Канада.

4.Бира “Старо машинно масло” (Old Engine Oil)

Old Engine Oil

Името говори само за себе си. Е, не продават отработено масло, но пък бирата си има своя дял популярност. Единия от собствениците на пивоварната Harviestoun, Крис Миллер, обяснява: “Имахме един служител, който преди това е работил на механик в завод на Форд. Първото нещо, което каза като видя бирата, е че това е машинно масло. В последствие това име си остана и изобщо не се притесняваме, че е странно, а точно обратно – името е доста интригуващо за клиентите ни.”

5. Бира “Флуидите на Друида” (Druid Fluid)

Druid Fluid

Тази бира се произвежда от компанията Ages Brewing (Сиракуза, САЩ), но и те самите не знаят, защо са кръстили напитката си по този начин… Напитката е придобила популярност по света благодарение на комбинацията от 6 вида малц.

6. Бира “Закуската на бирения ненормалник” (Beеr Geek Breakfast или Geek Breakfast Pooh Coffee)

Mikkeller Beer Geek Breakfast

Честно казано, и аз не знам как точно се превежда… Но пък мога да Ви кажа, че този продукт е дело на компанията Mikkeller и в дълбините на своя хмел и малц, бирата има и още една доста необичайна съставка. Ще дам една силна подсказка – помните ли, какво е общото между котка, остров и кафе? Да, правилно – зърната на кафето Kopi Luwak! Ако искате да научите повече на начина на добив на този необичаен вид кафе, мога да Ви препоръчам статията ми любопитни факти за котките, както и за най-скъпата храна.

7. Бира “Златен Душ” (Golden Shower)

Golden Shower

Въпросната марка бира се произвежда от компания със също толкова странно име – Dogfish Head. Но и те самите не знаят, защо са кръстили отрочето си по този начин. В сайта им написан следния текст: “Бирата просто така се казва, това е.” За жалост, впоследствие (през 2007г.) бирата е прекръстена на скучната “Златна революция”…

8. Бира “Огромен задник” (Salopian – Entire Butt)

Salopian - Entire Butt

Един от основните дистрибутори на бира за САЩ обяснява в сайта си произхода на това необичайно име за бира:  ”В оригинален вариант, швейцарското “Entire Butt” означава “цял барел“, но в английския език заглавието звучи като “огромен (цял) задник“. Става въпрос за забавно съвпадение на думи и букви.”

9. Бира “Старият Пръдльо” (Old Jock)

Old Jock

Това име е дело на пивоварната Broughton Ales. Своя избор за бранда те са коментирали по следния начин: “От векове войниците от Лоуландския и Хайландския паркове са наричали себе си “Jokes”. През онези времена, думата е означавала принадлежност към силните воини, чиято храброст е била известна по целия свят. Днес обаче, думата е придобила съвсем друго значение, но пък се получи доста оригинално име.”

10. Бира “Мръсните прасенца” (Porkslap)

Porkslap

Думата porkslap може да се чуе по-скоро в разговора на касапите в някой магазин за месо… Ако се опитаме да дадем по-буквален превод, то щеше да се получи нещо от сорта “да начукаш пържолите”. Чънк Уилямсън, собственика на пивоварната Butternuts Beer & Ale, си има цяла история за необичайното име бира. Всъщност, то е замислено като майтап със съседната пивоварна Park Slope, в която някога на младини Уилямсън е подработвал. По едно време, той е намислил започването на собствен бизнес, като за целта му трябвало име на продукта. Освен това, в главата му се въртяла и идеята за двете прасенца, които много щяха да паснат с името. И така, една вечер, се е появил първия етикет с това забавно име.

Автор: Владец, //blog.vladec.net/