Страхотно откритие за любителите на бира! Съставка в нея води до отслабване

Страхотно откритие за любителите на бира! Съставка в нея води до отслабване | Диана

Оказва се, че съставка, която се съдържа в хмела, от който се прави бирата, понижава нивото на холестерола и захарта в кръвта, и предотвратява пълнеенето. Става дума за флавоноида ксантохумол.

Специалистите от Университета в Орегон са провели изследвания с мишки. Опитните гризачи са били хранени с продукти с високо съдържание на мазнини, а също така са им давали различни дози ксантохумол, пише Zee News.

Мишките, които са получили най-високи дози ксантохумол, са намалили лошия холестерол с 80%, с 42% е паднало нивото им на инсулин, със 78% – нивото на интерлевкин 6 (маркера на възпалението) в сравнение с гризачите, на които не са давали от това вещество.

Теглото на мишките, които са хранени с мазни продукти, се е увеличило, а онези, които са получили и  ксантохумол, са спаднали с 22 на сто, в сравнение с тези, на които не е давано от веществото.

Учените смятат, че съдейки по всичко, ксантохумола увеличава нуждата от кислород и ускорява обмяната на веществата. Най-високата доза ксантохумол, използвана в изследването, съставлява 60 милиграма на килограм телесна маса на ден. Това е еквивалентно на 350 милиграма на ден за човек, който тежи 70 килограма.

Чудодейният ксантохумол досега се свързваше само с противовъзпалителните му и антиоксидантни свойства. Но едно от проучванията, публикувано в Журнала за агрикултурна и хранителна химия, изследва връзката между забавянето на развитието на болести като Алцхаймер и Паркинсон и консумацията на хмел.

„Хмелът от сушени женски части на растението хмел се използва широко в направата на бири. В традиционната китайска медицина хмелът се е използвал от векове за лечение на различни заболявания. Ксантогумолът привлича значителен интерес поради неговите многобройни фармакологични функции, включително антиокислителна, сърдечно-съдова защита, противоракова, също така има и антивирусен, антизатлъстяващ и антивъзпалителен ефект. “, обясняват авторите на изследването – Американската химична общност.

Учените са установили, че ксантохумолът помага за намаляване на оксидативния стрес върху мозъчните клетки.

Оксидативният стрес се отнася до стреса върху клетките, причинен от високо реактивни “свободни радикали”, които са странични продукти от нормалния процес на производство на енергия в организма.