Как да разберем дали холестерола ни е в норма?

Нивото на холестерола в кръвта е един от основните показатели на нашето здраве. За съжаление, лекарите казват, че много от нас имат проблеми с него, а това е директният път към инфаркт и инсулт.

Какво представлява холестеролът и вредно нещо ли е?

Лекарите казват, че холестеролът не винаги е вреден и, че определено количество от него са необходими за организма ни.

В ограничени количества, той има роля за защита на кръвоносните съдовете, ако претърпят увреждане (поради заболяване или тютюнопушене) – холестеролът ги възстановява.

В допълнение, той участва в метаболизма на мазнините, както и в изграждането на клетъчни мембрани и нервните влакна.

Следователно – без него тялото ни не може.

Но когато има много холестерол, процесът на съдова реконструкция става твърде активна. В резултат на това се появява плака от холестерол. Впоследствие, поради това, че луменът в съда се стеснява, кръвоснабдяването се нарушава, съществува риск от разкъсване на плаката и запушване на кръвоносния съд.

И това е опасно състояние за живота на човека.

Как да разберем, дали холестеролът е  в нормални граници?

Най-малко веднъж годишно се прави изследване на липидния статус.

Така се изследват „добрия“, „лошия“ холестерол и се определи нивото на триглицеридите.

За мъжете и жените нормите са различни.

Защо нивото на „лошия“ холестерол расте?

Сред причините са: липсата на физическа активност (по време на тренировка има изгаряне на мазнини и холестеролът е част от тях) и наследствени фактори (генетично предразположение към нарушен метаболизъм). Ето защо е необходимо да се подобри физическата форма и ако проблемът е в наследствения фактор, лекарят предписва лекарства за понижаване нивото на холестерола.

Какви лекарства се приемат?

Статините  са лекарства за понижаване на холестерола и те са с положителен ефект върху кръвта. И когато нивото на холестерола се намали до желаното ниво, лекарствата се спират. Трябва да ви предупредим, че тези лекарства могат да се приемат само под наблюдението на лекар и редовно да трябва да се наблюдава нивото на холестерола. Този показател в никакъв случай не трябва да пада под нормата, тъй като холестеролът е енергиен материал, основен за централната нервна система.

Може ли да да се поддържа холестеролът без лекарства …

Ако няма рискови фактори (например генетична предразположеност към развитието на такива проблеми и горепосочените заболявания), тогава са необходими само два фактора: физическа активност и здравословно хранене. За да се подобри първият индикатор, достатъчно е да ходите поне 5 километра пеша всеки ден, а също така се препоръчва да правите сутрешни упражнения.

Що се отнася до храната – не яжте карантия (сърце, бели дробове, черен дроб, бъбреци, мозък), те носят най-голям риск от гледна точка на повишаване на нивото на холестерола в човешкото тяло.

Същият списък включва мазно месо (свинско, агнешко),  заквасена сметана, домашно мляко, включително козе, масло. Но яйцата съдържат полезен холестерол, така че не трябва да ги изоставяте.

Полезно е да консумирате повече овесена каша и зеленчуци.

Източник: http://www.zdrave.ws