5 причини да добавим яйца към хранителния си режим

Въпреки лошата си репутация (трябва да кажем, незаслужено), кокошите яйца са полезен продукт за нашето здраве

Най-добре е да ги консумираме 3 до 5 пъти седмично.

Кокошите яйца са една от най-консумираните храни в света. И поради високата си хранителна стойност те дори се наричат ​​“супер храни“.

През последните няколко десетилетия се смяташе, че яйцата допринасят за повишаване на нивото на холестерола в кръвта, сега те се ползват в една балансирана диета.

Разбира се, че съдържат определено количество мазнини, но висококачествените протеини, витамините и минералите, съдържащи се в яйцата, ги правят достойни за нашето внимание.

По тази причина е много важно да разсеем митовете за тяхната вреда и да разберем какви са предимствата им.

И днес научете повече за тях,за да не изпитвате никакъв страх или разкаяние, когато ги ядете.

1. Яйцето помага в борбата срещу наднорменото тегло

Ако яйцата са част от здравословна диета, с ниско съдържание на калории, те могат дори да помогнат да се освободите от наднорменото тегло.

Те съдържат витамини и минерали, които могат да предотвратят дефицита на вещества и липсата на енергия.

Лесните смилаеми протеини подпомагат образуването на мускулна маса.
Това е една от най-питателните храни, които ни позволяват да забравим за чувството на глад за дълго време.
Всяко яйце съдържа около 77 калории.

2. С яйца се маха умората

Ако хапвате яйца за закуска, това ще позволи да сте енергични през работния ден. Малкото количество мазнини и есенциални аминокиселини увеличава енергийните нива, подобрява физическото и психическото представяне.
Наистина яйцата съдържат витамин В12 и това хранително вещество подпомага процеса на превръщане на въглехидратите в енергийни източници.

3. Защитават зрението

Когато става дума за здравето на очите, яйцата също ще бъдат добър избор.

В крайна сметка те са важен източник на лутеин и зеаксантин, две вещества с антиоксидантно действие, които предпазват очните тъкани, намаляват риска от развитие на катаракта, макулна дегенерация и слепота.
Те също осигуряват достатъчно витамин А, чийто дефицит в тялото се свързва с развитието на повечето очни заболявания.

4. Подобряват когнитивното здраве

И наистина яйцата съдържат хранителни вещества, известни като холин, чието храносмилане в организма е от решаващо значение за защита на когнитивното здраве.
Това вещество обикновено се групира с витамините от група В в храната, помага да се създадат клетъчни мембрани, за да се предотврати преждевременното влошаване състоянието на мозъка.
Асимилацията на това вещество в организма регулира активността на нервната система и спомага за поддържането на баланс в дейността на невротрансмитерите.

5. Яденето на яйца намалява подуването в тялото

Храните, богати на мазнини, захари и всички видове консерванти, често причиняват възпалителни реакции в организма, като увеличават риска от развитие на хронични заболявания в основните човешки системи. И благодарение на съдържанието на холин, антиоксиданти и аминокиселини, яйцата са продукт, който противодейства осигурява защита на клетките и тъканите.

Източник: http://www.zdrave.ws