7 удивителни факта за яйцата

7 удивителни факта за яйцата | Диана

Какво не знаем за една от най-разпространените храни в ежедневието ни?

1. Цветът на черупката на яйцето не определя неговата хранителна стойност или срок на годност. Всъщност, по това може да се различи каква порода кокошка е снесла яйцето. Кокошки с кафяви пера снасят по-тъмни яйца, а тези с бели – бели яйца.

2. Средно 1 на всеки 20 000 яйца, които ще намерите по магазините, съдържа опасната за човека бактерия Салмонела. Следователно, шансът да попаднем на заразено яйце е минимален. Средностатистически данни показват, че човек попада на яйце със Салмонела веднъж на всеки 84 години.

3. Яйцата спомагат за забавяне на стареенето и срещу заболяване от рак. Нещо повече, те са изключително богати на протеини, идеален начин за натрупване и на мускулна маса.

4. Много хора се погнусяват от кървавото петънце върху жълтъка, когато счупят прясно яйце. То е по-скоро рядкост, но, всъщност, се получава, когато е имало спукано кръвно телце в самата вътрешност на жълтъка.

5. Кокошките от вида Араукана са перфектните “великденски” кокошки. С тези пернати няма да ви се налага да боядисвате яйца. Те могат да снасят различни цветове – кафяви, розови, зелени и сини.

6. Яйцата могат да ни снабдят с 2/3 от нужния прием холестерол на ден. Интересното тук е, че това няма да увеличи шанса от сърдечни заболявания, твърдят учени.

7. “Произведено в Китай”. Няма човек, който да не е съмнителен към подобни надписи на стоки. Е, китайците са започнали да произвеждат и “фалшиви” яйца. Те са досущ като истинските, с единствената разлика, че няма нищо натурално в тях – съставени са от изкуствено нишесте, сгъстители и пигменти. Лошата новина е, че един-единствен човек, занимаващ се с това, може да “бълва” по 1 500 от тези на ден.

Фалшивите яйца от Китай… (видео)

//www.youtube.com/watch?v=u8I7wOmzDJs

//www.youtube.com/watch?v=jXIokJLu_zE