Полезно: Как да сварим Великденските яйца, без да се спукат

Полезно: Как да сварим Великденските яйца, без да се спукат | Диана

Предстои ни едно от най-приятните занимания около печката, което се случва веднъж годишно – варенето и боядисването на голям брой яйца за Великден. Вероятно не сте имали случай досега всички яйца да се сварят, без да се спука нито едно.

Не обещаваме, че ако последвате нашите съвети, ще имате 100% здрави яйца за боядисване, защото до голяма степен това зависи от самото яйце, но поне ще знаете, че сте направили всичко, което зависи от вас.

1. Използвайте яйца с бели черупки, защото цветовете с които ще ги боядисате ще бъдат по-красиви, отколкото ако боядисвате жълти яйца. Ако не намерите яйца с бели черупки, тогава потърсете възможно най-светлите жълти яйца за целта.

2. Не варете яйцата в твърде голяма тенджера и не слагайте в нея твърде много. След завирането в голямата тенджера има шанс яйцата да се удрят едно в друго и така да се счупят. Ако не искате да хабите ток за два пъти или три пъти варене, може да сложите част от яйцата в мрежичка, или да ги разделите с някакви кърпи. Друг вариант е да използвате кошничката, в която пържите картофи, или тази, в която задушавате зеленчуци за част от яйцата. Кърпата на дъното ѝ отново е задължителна.

3. Добавете във водата сол и оцет. Те също ще предпазят яйцата от напукване, а освен това – оцетът ще помогне и за по-лесното им обелване след това.

4. Варете ги на ниска температура. След като водата кипне, намалете котлона и оставете водата да къкри. Нужни са ви 8 до 10 минути, за да бъдат готови.

5. Яйцата трябва да бъдат със стайна температура, когато ги слагате за варене. В никакъв случай не допускайте голяма температурна разлика, защото тогава със сигурност повечето яйца ще се напукат.

Най-добрият метод за варене на яйца без те да се напукат

Според опита на нашите консултанти най-сигурният и лесен начин да сварите яйцата си с минимални загуби е следният:

1. Почистете идеално яйцата. Много е важно те да бъдат със стайна температура.

2. Сложете ги в не много голяма тенджера, покрийте ги с вода и оставете водата да заври. За 12 яйца ви е необходим около литър вода.

3. След като водата заври – махнете тенджерата веднага от котлона и я оставете захлупена за 17 минути.

4. След 17-ата минута извадете внимателно яйцата и ги прехвърлете в купа с ледена вода. Най-добре е да има и допълнително лед в купата, защото водата бързо ще се стопли от сварените яйца.

5. Яйцата са готови за боядисване след като се охладят напълно.

С този метод получавате идеално сварени яйца с минимални щети. Опитайте!

Малък съвет:

Ако яйцата ви имат печат върху черупката – вземете мека гъба, сода за хляб и топла вода и ги изтрийте.