Кои са емоционалните причини за болестите и каква е връзката им със 7-те чакри?

Кои са емоционалните причини за болестите и каква е връзката им със 7-те чакри? | Диана

Представяме ви интервю с Ангела Велкова, преподавател по йога и холистично лечение, по темата за мислите, чувствата, енергийния баланс и емоциите на човек, като начин за решаване на първопричините за болестите на съвремието ни.

Вие се занимавате с йога и хомеопатия, но преди години сте работили в сферата на конвенционалната медицина. Какво ви накара да се насочите към алтернативните практики?

От 2009-а не работя вече в конвенционалната медицина. Преди това работех в онкология и неврология. Самият факт, че не оздравяваха пациентите, не излизаха напълно излекувани и след лечението се завръщаха отново болни, за мен беше ясен факт, че тази медицина не е достатъчно ползотворна за хората, така че да оздравеят напълно.

Да разбираме ли, че стандартната, конвенционална медицина лекува последствията, но не и причините. И ако това е така, къде са първопричините за болестите?

Така е, конвенционалната медицина лекува черен дроб или бъбреци, като не взема предвид емоциите и страховете на човек. Взема предвид само черния дроб, но няма как да лекуваме само черен дроб, защото например по улиците не се придвижва черен дроб, а се придвижва дадения човек, който е болен и той според холистичната медицина е съвкупност от няколко основни елемента – тяло, емоции, психика, дух.

Към каква цел трябва да са насочени усилията за решаването на коренните причини на дадено заболяване?

Трябва да се стимулира жизнената сила. Всеки един човек притежава тази жизнена сила. Тя е онази одухотворяваща сила, която дава енергия, жизненост, желание за живот и здраве на всяко едно ниво, не само физическо, но и емоционално и ментално, така че човек да живее здрав, да твори в здраве, да твори в енергия и да е щастлив.

Можем ли да степенуваме силата на вътрешните емоции и мисли като първопричинители на болестите?  И кое е по-опасно – негативните мисли и агресията или подтискането на емоциите?

Най-често в основата на всички негативни мисли и чувства, стои чувството и мисълта – страх. Усещането за страх е основния първопричинител на всякакви негативни мисли и чувства. С него трябва да се справим на първо място. Когато подтискаме страха, той се превръща в огромно чудовище, което може да ни смаже и да ни съсипе живота. Когато това чудовище го изговорим, видим го, включително чрез техники за преодоляване на този страх, то тогава той се смалява и може да стане смешно незначителен.

Как обаче човек да направи разграничение между подтискането и контролирането на емоциите? Защото при контролирането на емоциите, в определени ситуации човек може да го прави с цел да защити своите близки или околните хора, което е различно от подтискането. Как да се разграничат тези две неща?

Подтискането е бягство…Когато избягаме от тези чувства и мисли, когато се опитаме да се скрием. Когато не защитим нашите близки от тези чувстват, които ни притесняват, тревожат и плашат, то това е подтискане. Когато влезем в яснота с тези мисли и чувства, имам предвид яснота в психодрама, това, което съм учила 4 години към Института по психодрама, там на сцената изваждахме тези негативни мисли и чувства, за да може човека, който има проблем с тези мисли и чувства, да говори с тях – да говори с чувствата. Да говори с мислите – за да можи да си даде яснота какви са те, откъде идват, и след това вече познавайки ги, да ги контролира и в даден момента да ги освободи.

Дайте пример за емоционалните и мисловни причиниза най-често срещаните заболявания и тяхното съответствие на 7-те чакри в човешкото тяло?..

Първа чакра е свързана с дебело черво и крака. Енергийно и емоционално е свързана с усещането за сигурност, чувството за самосъхранение, стабилно съществуване тук на Земята, т.е тя обхваща материалния свят – пари, физическо здраве, материално и физическо оцеляване.

Втора чакра е свързана органно с тънките черва. Тя е свързана с емоционалността на човек, с приятелствата, със сексуалния живот, с емоционалното изживяване, и когато човек се блокира за всички тези изживявания, той създава проблеми във втора чакра и създава заболявания в червата.

Трета чакра е свързана със слънчевия сплит. Тази чакра отговаря на физическо ниво на органите – черен дроб, стопах, жлъчка, далак, и когато блокираме енергията в трета чакра, тези органи се разболяват. Как я блокираме енергията? Когато не се реализираме себе си през истинския си Аз. Защото трета чакра е свързана със себереализацията. Когато вършим нещо, което не искаме, тогава блокираме енергията, тогава се разболяваме на това ниво.

Четвърта чакра е свързана на физическо ниво със сърце и бели дробове. Т.е. – бронхити, пневмонии, сърдечни заболявания. Те се развиват, когато човек емоционално не изживява любовта, не е отворил сърцето си за любовта. Също така не обича достатъчно поради това, че не вярва в хората, или пък не допуска хората да го обичат, поради това, че е изживявал някакви травми с хората. Когато човек не вярва на тяхната любов, тогава се разболяват тези органи – бял дроб, сърце.

Пета чакра е сързана с гърлото и щитовидната жлеза. Много жени например страдат от хашимото. Това е автоимунно заболяване на щитовидната желза. За мен хашимото стана през последните години като епидемия при жените, защото повечето жени не изговарят истинските си чувства, истинските си нужди, истинските си усещания, истинските си мисли. Мъжете като чели по-смело изговарят тези изживявания. Жените се блокират поради една или друга причина, като по-нежен пол. И така се разболява щитовидната жлеза, разбира се не само от хашимото, но и от хипофункция или хиперфункция на щитовидната жлеза. Искам тук да споделя един интересен факт: В групата по йога, която водя, дойде една жена със заболяване на Хашимото, което беше установено с изследвания на хормоните. След 7 месечно практикуване на йога и диета, която тя си беше поставила, тази жена отново отиде на изследвания на хормони и ехография на щитовидна жлеза и без никакви лекарства тя беше оздравяла напълно – тотално, от хашимото, което е прецедент за традиционната медицина. За нас беше голяма радост да докажем фактически, че човек може да оздравее чрез природни и холистични методи от заболявания, които за трдаиционната медицина са нелечими.

Шеста чакра е свързана с органите – очи и уши. Тези органи са свързани с ясното чуване и с ясното виждане. Когато се блокираме за ясното виждане, за ясното чуване, се разболяват тези органи. Т,е, всеки трябва да се стреми на база своята реалност да вижда светът такъв какъвто е. Например ясновидците, те не се блокират именно в третото око (шестата чакра). те нямат и други енергийни блокажи – енергията тече по всичките над 70 000 енергийни канали по цялото тяло, и те могат да приемат тази информация, която им се изпраща от Вселената.

Седма чакра е свързана с главата и най-вече с хипофизата и хипоталамуса. Това са двете желзи с вътрешна секреция, които управляват всички други жлези с вътрешна секреция. И ако ние се блокираме на това ниво – на 7-а чакра, заболяват тези жлези и оттам започва да страда цялото тяло, защото те управялват всички други жлези. За седма чакра емоционалните прични за да имаме енергийни блокажи са свързани с неприемането на знанията, които ни предлага живота; вселенските знания; информацията…Обикновено атеистите казват: “Не, това не съществува”. Акопримерно дадено изживяване не могат да го пипнат и да го видят с очите си, казват : “Не, това не може да го има, не може да съществува..”; “Това е лъжа, това е измама”..; Седма чакра се блокира, когато човек не иска да се отвори за знанията.

Източник: portal12.bg