Хората боледуват най-много от… страх!

Хората боледуват най-много от… страх! | Диана

“Той е този, който ни сковава, срива имунитета и най-накрая ни разболява”, казва д-р Вилиан Кънин.

Д-р Вилиан Кънин е избрал своята професия точно когато е бил на… четири години. Ни повече, ни по-малко. Разболял се и тогава за него се погрижила леля му – доц. Мери Пиронкова, педиатър от Пловдив. Ваня Григорова е другата му леля, която също оказала въздействие върху неговия избор. Докато учела за медицинска сестра, му правела най-различни превръзки.

За малкия Вилиан всичко това било изключително интересно и мотивиращо, независимо от възрастта му. Вече като дипломиран доктор се записва в Института за усъвършенстване на лекари, в който се изучава иглотерапията и нейното приложение. Интересът му към иглотерапията става изключителен… 


– Откъде тръгнахте, д-р Кънин?
– След дипломирането си като доктор, станах завеждащ на един лечебно-възстановителен център за деца. От срещите ми с Ванга останаха и думите й, че Вселената се подчинява на определен ритъм и ред, и че е необходимо да влезем в Хармонията. Така в Центъра канех за вдъхновение на децата личности, които по свой начин са феноменални, хармонични и интересни – известни диетолози, артисти, лекари. Гости ни бяха Венцислав Евтимов, първият йогин у нас, светла му памет митрополит Панкратий, проф. д-р Чудомир Начев, китайският майстор по ци гун и акупресура Ван Циен Цун. При Вера Кочовска заведох пациент, на когото тя направи точна диагностика и характеристика на енергийните центрове на чакрите му, свързани с жлезите с вътрешна секреция. А точната диагностика е в основата на доброто и адекватно лечение. А с баба Ванга срещите ми са шест и все запомнящи се… Тя ми каза, че най-напред трябва да изуча детските болести, а след това да се заема с общата медицина.

– Д-р Кънин, от какво най-често боледува човек или по-скоро кое причинява многобройните ни страдания?
– Човек боледува най-много от страх! Страхът е този, който сковава личността, който срива имунитета, който причинява всички останали заболявания.

– Страх от какво?
– Страховете са различни. Но пагубните са, че определени хора се страхуват да не се разболеят от рак и този страх просто ги вцепенява до такава степен, че те наистина се разболяват. Страх от неуспеха, страх, че ще загубиш богатството си, страх от самотата. И неудовлетвореност от живота, завист – защо той има това и това, а аз нямам. Човешкото око е ненаситно, но на човек му е нужно изключително малко, за да живее качествено и добре. Баба Ванга казваше и аз съм запомнил това изречение: “По-малко искайте, защото повече ще плащате“. Колкото повече искате да имате и имате,  толкова повече ще плащате дори и когато вече не сте на тази земя.

– Вие пътувахте и изучавахте източна медицина в Индия, какво означава това лично за вас и каква роля изигра във вашия път на лекар?
– Вдъхновен от думите на Ванга, че “Истината ще намерите в старите свещени книги в Тибет и Хималаите“, воден от желанието си да разбера какво са човекът, страданието и лекът за него, съществува ли вътрешна хармония и равновесие, заминах на Изток. “За  Индия ще заминеш след 8 години!“ – ми предрече на последната ни среща леля Ванга. Така и стана. Там в държавен университет изучавах древната наука йога – как физическите и дихателни упражнения влияят положително върху различните болести. Срещите и разговорите ми с мъдреци и учители от Изток ми дадоха по-широко разбиране за живота. Изучавах холистичния подход, прилаган в хомеопатията, хармонизирането на енергиите  ИН и  ЯН  с иглотерапията и ирисовата диагностика. Да срещнеш светец в Индия се нарича даршан, което значи благословия. Когато си в контакт с такъв, който е в състояние на цялостно осъзнаване,  оставаш много тих, спокоен, без никакви емоционални отпечатъци в паметта. Такава бе срещата ми с един от учениците на свами Шивананда, лекар хирург, достигнал висша духовна реализация. Понастоящем продължавам да поддържам връзка с един учител от Индия – Шибенду Лахири, който говори за древната наука Крия Йога.

– Вашите пациенти склонни ли са да ги лекувате, като съчетавате традиционната и нетрадиционната медицина?
– Аз помагам на хората, като съчетавам официалната   с нетрадиционната медицина. Точното диагностициране чрез ирисодиагностиката на здравословните проблеми е ключ за успешното им разрешаване.

С иглотерапията се разблокират „стоповете“ на енергията 

по меридианите в човешкото тяло и се възстановява балансът му. Друг много ефективен метод, който прилагам в практиката си, е лазерната терапия и лазерпунктурата. Чрез нея добре се повлияват неврозите, екземите, мигрените, дисковите хернии, радикулитите, вегетативните нарушения. Понякога е необходимо  само леко  да се “напомни“ на организма как да се справи с болестта и в такива случаи използвам хомеопатията. Като семеен лекар успешно допълвам  съвременните с източните методи на диагностика и лечение. Влагам всичко от себе си, но това ангажира голяма част от свободното ми време. Стремя се и да бъда със семейството си  повече извън града, сред природата. Отделям време и да се запознавам с най-новите постижения и терапии  в медицината, за да бъда максимално полезен за пациентите си. Никога не забравям думите на Ванга: “Бъдете добри! Злото се побеждава само с добро. Имайте вяра и любов!”

– Какво мислите за билките и лечението с тях?
– Билките са бъдещето. На тях ще разчитаме все повече и повече, защото няма нищо по-силно и могъщо лечебно средство от природата. С тях хората са се лекували векове наред. Така ще бъде и занапред. Затова полагам усилия да изуча в детайли техните качества, влиянието им върху различните заболявания, дозите, които могат да се употребяват, за да бъде лечението успешно. Това е една от целите, които съм си оставил. Ще се съсредоточа още и върху ирисодиагностиката, която показва какви болести могат да се развият у човека. А профилактиката в тези случаи е изключително важна…

Едно интервю на Таня ИВАНОВА, www.myclinic.bg