Семена от копър – за дълголетие и сила

Семена от копър – за дълголетие и сила | Диана image 1

Копърът е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни. Той произлиза от Южна Европа и се оглежда широко по Стария континент, в Близкия Изток, Китай и Индия.

Заедно с мащерката и копривата, стотици години копърът е бил почитан от англосаксонците като свещена билка за облекчаването на редица здравословни проблеми поради многобройните си ползи за човешкия организъм.

Подправката е една от най-търсените съставки в много от популярните кухни по целия средиземноморски регион.

За много култури копърът символизира дълголетие и сила. Конкретно семената му се ползват за лечение на проблеми по цялото тяло. Те се събират, когато цветовете на растението придобият кафеникав цвят.

Наподобяват анасоновите семена – имат продълговата и извита като запетая форма, дълга около 3-4 сантиметра, в светло кафяв цвят с фини вертикални ивици по повърхността.

Малките зрънца имат изключително много здравословни хранителни вещества, етерични съединения, витамини и минерали.

Те съдържат многобройни флавоноидни антиоксиданти като кемпферол и кверцетин. Тези съединения действат като мощни антиоксиданти, като премахват вредните свободни радикали от тялото по този начин се предлагат защита от рак, инфекции, стареене и дегенеративни заболявания на нервната система.

Известни са и като богат източник на диетични фибри. Това спомага за подобряване функциите на храносмилателната система и облекчаването на констипацията.

dillseeds1

Освен това диетичните фибри се свързват с жлъчните соли, произведени от холестерола, като намаляват тяхната реабсорбция в дебелото черво.

Семената от копър са концентриран източник на минерали като мед, желязо, калций, калий, манган, селен, цинк и магнезий.

Медта е необходима при производството на червени кръвни клетки, a желязото е спомага за образуването на червени кръвни клетки.

Цинкът е ко-фактор в много ензими, които регулират растежа и развитието, производството на сперматозоиди, храносмилането и синтеза на нуклеинова киселина.

Калият пък е важен компонент на клетъчните и телесни течности, който подпомага контрола върху пулса и кръвното налягане. Mанганът се използва от организма като антиоксидант.

Семенцата носят на организма жизненоважните витамини А, Е, С и някои витамини от В-комплекс като тиамин, пиридоксин, рибофлавин и ниацин.

Те от години се препоръчват при хора с газове и стомашни разстройтва. Употребата им рязко увеличава и отделянето на кърма при родилки, когато тя не достига.

Продуктът се използва за успокояване на коликите при бебетата. Препоръчва се също и при кашлица, бронхит и различни мускулни и ставни болки.

Семената от копър са достъпни на българския пазар в повечето магазини за биопродукти. Те могат да се прибавят към различни хранителни продукти или пък да се варят и приемат под формата на чай.

Противопоказано е да се употребяват в големи дози, тъй като някои от съединенията могат да имат невротоксичен ефект и да предизвикат халюцинации и гърчове.

Източник: Puls.BG