3 лесни начина да повишите тонуса, работоспособноста и възможностите си

Понякога не осъзнаваме, че в факта, че се намираме в ерата на информацията не винаги работи в наша полза. Изобилието от данни, текстове, аудио и видео клипове и всички други информации, които ни затрупват във всеки момент ни затормозява и дори понякога – блокира. И ако не сме продуктивни и ефективни, то няма как да продължим напред към целите си.

Всичко това, определено изморява. Предлагаме ви няколко лесни начина да поддържате на ниво ефективността и тонуса си. Намерете време за тях и моментално ще усетите разликата.

1. Изградете си навика да изполвате списък.

Най-ефикасният начин да подсилите продуктивността си е като си направите списък с нещата, които трябва и искате да свършите. Използвайте го като средство за постигане на целите, които сте си поставили.

Не пишете много неща, защото има опасност да се демотивирате и да се откажете. Нека бъде постепенно. Задрасквайте и дописвайте. В началото на всеки свой ден прочитайте целите си и ще си изградите навик, който ще ви вдъхновява, защото ще искате да се случи нещо. Когато го погледнете вечер и сте отметнали поне половината задачи, обещаваме ви, че ще се почувствате горди от себе си.

Така ще си създадете система на организация, която няма да ви позволява да се разпилявате в различни дейности, където няма да сте ефективни.

2. Грижете се за себе си – емоционално, физически и ментално.

Тялото ви се нуждае от витамини, почивка и хидратация. Мозъкът ви има нужда да изключи съвсем и да не мисли за нищо свързано с деня ви. Особено с работата ви. Яжте достатъчно зеленчуци, пийте нужното количество вода, наспивайте се и се движете. Както кафето ви е част от сутринта, можете да си изградите навик да пиете една голяма чаша чай или дори топла вода (особено полезно е пиенето на топла вода с лимон или лимонов сок).Закусете с плодове или нещо много леко.

Ако не се наспивате и сте дехидратирани, най-вероятно използвате кофеина като средство, което да ви дава енергия. Променете навиците си – спете повече и пийте повече вода и няма да имате нужда от толкова кафе. Намерете начин, по който да се раздвижвате, дори да е само два пъти седмично. Постепенно покачвайте натоварването. Доказано е, че това ни прави по-щастливи и по-здрави. Освен това ще си създадете рутина, която изисква постоянство и упоритост.

3. Повярвайте в себе си.

Имате ли представа колко често се самосаботираме? Най-бързият начин да се почувствате нещастни е като спрете да вярвате в собствените си възможности. Когато сте си заложили да свършите задача, но постоянно си повтаряте, че не можете, това се отразява на работата ви.

Отново ви препоръчваме да промените модела – повтаряйте си, че ще се справите страхотно! Че вие сте чудесни и владеете положението. Отделяйте си време, в което да обръщате внимание на хубавите си черти – да знаете кои са и да ги използвате. Всеки заслужава „Браво“ – не се притеснявайте да си го кажете сами. Това ще ви държи стимулирани и вдъхновени във всичко, което правите.