Копърът е истинска лечебна съкровищница!

Той е култивиран още в древен Рим, Гърция и Египет като лекарствено, пикантно и саксийно растение.

В историята копърът е известен от древни времена. Култивиран е още в древен Рим, Гърция и Египет като лекарствено, пикантно и саксийно растение.

Един от най-древните лекари Махзам-ул-Адвия в “Съкровищница на лекарствата” пише: “А отвара от листата, стъблата и семената от копър (пресни и сушени) се пие за разсейване на натрупаните пари на всички органи и части на тялото, както и при болки в гърба , бъбреците, пикочния мехур, за отделяне на урина, за успокояване на болки в корема, за спиране на гаденето …

Копърът е полезен в началните етапи на хипертония , ангина , неврози и безсъние. Отварата му се дава на деца и възрастни с припадъци, чревни колики, метеоризъм, заболявания на черния дроб.

Използва се като отхрачващо и слабително средство.

Стимулира отделянето на мляко при кърмещи жени. Когато гнойни кожни лезии от него се правят лосиони.Копърът има хипотензивно, спазмолитично, кардиотонично, диуретично действие. В допълнение, в народната медицина се използва като отхрачващо, слабително, холеритично и газогонно средство.

Отвара от копър

2 супени лъжици счукан копър (с грудката) се заливат с 2 чаши вряла вода, запарват се 30 минути и отварата се филтрира. Пийте 100 мл 2-3 пъти на ден.

Копър на прах

По 1 грам смлени семена от копър три пъти на ден 30 минути преди хранене (еднократна доза отговаря на количеството, събиращо се на върха на ножа).

Лосиони от инфузия на листата (това са намачканите на каша листа) се използва за лечение на гнойни кожни лезии.

Инфузията или смлените семена от копър се използват за предотвратяване на пристъпи на стенокардия, при хипертонична болест I-ва степен, при лечението на алергичен дерматит, хронична сърдечна недостатъчност, за облекчаване на болки. При атеросклероза, придружена от силно главоболие, се пие инфузия на копър по 1/3-1/2 чаша 3 пъти на ден.

Листа от копър се запарват като чай и се пият при анемия и сърдечна астма.

Лосиони от листата на копър се използват и при възпалителни заболявания на окото.

При пиелонефрит, цистит и бъбречни камъни се пие настойка от смлени семена – по 1/2 чаша 3 пъти на ден.

Водата от копър много добре премахва подуването на стомаха и червата, особено при деца.